Kad nas krist očisti

Pročitajte: Prva Ivanova poslanica 1:5-10
5 A ovo je navještaj koji smo čuli od njega i navješćujemo vama: Bog je svjetlo i u njemu nema nikakve tame. 6 Ako kažemo da imamo zajedništvo s njim, a hodimo u tami, lažemo i ne činimo istine. 7 Ako li u svjetlu hodimo, kao što je on u svjetlu, imamo zajedništvo jedni s drugima, i krv Isusa, njegova Sina, čisti nas od svakoga grijeha. 8 Ako kažemo da grijeha nemamo, sami sebe varamo, i istine nema u nama. 9 Ako priznajemo svoje grijehe, on je vjeran i pravedan, da nam oprosti grijehe i očisti nas od svake nepravde. 10 Ako kažemo da nismo sagriješili, činimo ga lašcem, i njegova riječ nije u nama.

Ako priznajemo svoje grijehe, on je vjeran i pravedan, da nam oprosti grijehe i očisti nas od svake nepravde.

1 Ivanova 1:9

MOJE prvo kratko misijsko putovanje bilo je u Amazonsku prašumu u Brazilu kako bih pomogla u izgradnji crkve na obali rijeke. Jednog poslijepodneva došli smo vidjeti jednu od rijetkih kuća u okolici koja je imala filtar za vodu. Kada je naš domaćin ulio mutnu bunarsku vodu u čudnu napravu, za nekoliko minuta sve su nečistoće uklonjene i pojavila se čista, bistra voda za piće. Upravo tamo, u kući toga čovjeka, zorno sam vidjela što znači kada nas Krist očisti.

Kada prvi put dođemo Isusu, činimo to zbog svoje krivnje i srama. Kada ga zamolimo da nam oprosti i primimo ga kao svog Spasitelja, on nas čisti od naših grijeha i čini nas novima. Pročišćeni smo kao i mutna voda koja postaje čista, pitka voda. Velika je radost znati da smo u ispravnom odnosu s Bogom zbog Isusove žrtve (2 Korinćanima 5:19). »Koliko je istok daleko od zapada, toliko udaljuje od nas naše grijehe« čitamo u Psalmu 103:12.

Ali apostol Ivan nas podsjeća da to ne znači da više nikada nećemo zgriješiti. Kada griješimo, slika filtra može nam pomoći i utješiti nas spoznaja da je on »vjeran i pravedan: oprostit će nam grijehe i očistiti nas od svake nepravednosti« (1 Ivanova 1:9, K. S.).

– Nancy Gavilanes

Dragi Bože, hvala ti što nam opraštaš grijehe ako ti iskreno priznamo i pokajemo se.