Zadovoljstvo

Pročitajte: Poslanica Filipljanima 4:10-20
10 Obradovao sam se veoma u Gospodinu što je opet procvala vaša briga za mene, kao što ste se i brinuli, ali su vas u tome spriječile prilike. 11 Ne govorim zbog oskudice, jer sam navikao biti zadovoljan onim što imam. 12 Znam oskudijevati, znam i obilovati; u svemu i u sve sam se uputio: biti sit i gladovati, obilovati i oskudijevati. 13 Sve mogu u onome koji me krijepi. 14 Ali dobro ste učinili što ste sa mnom podijelili moju nevolju. 15 A znate i vi, Filipljani, da mi u početku evanđelja, kad sam otišao iz Makedonije, nijedna Crkva ne otvori račun davanja i primanja, osim vas jedinih. 16 Doista, vi ste mi u Solun više puta poslali ono što mi je bilo potrebno. 17 Ne kao da tražim dar, nego tražim plod koji se množi na vašu korist. 18 A ja sam primio sve i imam u izobilju. Obogatio sam se primivši od Epafrodita ono što ste mi poslali, sladak miris, žrtvu prijatnu, ugodnu Bogu. 19 Moj Bog ispunit će svaku vašu potrebu po svome bogatstvu, u slavi, u Kristu Isusu. 20 Bogu i Ocu našemu slava u vijeke vijeka! Amen.

Ne govorim zbog oskudice, jer sam navikao biti zadovoljan onim što imam.

Filipljanima 4:11

»MISLILA sam da se riječ ‘zadovoljstvo’ nikada ne može odnositi na nekoga poput mene«, primjećuje Liz. Budući da pati od rijetke plućne bolesti, brzo se zadiše i umara zbog nedostatka kisika i stalnih infekcija prsnog koša. Kao osoba često zatvorena u četiri zida i tijelom čija se pluća stalno naprežu, znala se zapitati: »Kako mogu biti zadovoljna?«

Pronašla je odgovor u pismu apostola Pavla Filipljanima dok je bio u zatvoru, pod prijetnjom pogubljenja. U okruženju daleko strašnijem od njezina, mogao je reći: »Znam oskudijevati, znam i obilovati; u svemu i u sve sam se uputio: biti sit i gladovati, obilovati i oskudijevati« (r. 12). Ali kako je mogao pronaći zadovoljstvo dok mu je prijetila smrt? »Sve mogu u onome koji mi daje snagu« (r. 13, K. S.), bio je njegov odgovor.

Kako je Liz sve više polagala nadu u Boga, vjerujući mu ne samo kad je mogla doći do daha nego i tijekom strašnih bolova, otkrila je da se njezino povjerenje u Boga povećalo. Poput Pavla, naučila je biti zadovoljna onim što ima.

Možda uživamo u zdravlju ili trpimo izazove poput Lizinih. Bez obzira na našu situaciju, i mi možemo pronaći zadovoljstvo u Bogu dok se oslanjamo na Krista koji nas jača.

– Amy Boucher Pye

Dragi Bože, ti nas jačaš snagom Duha Svetoga koji prebiva u nama. Pomogni nam danas osloniti se na tebe.