Radost i mudrost

Pročitajte: Propovjednik 8:14-17
14 Taština koja biva na zemlji jest ovo: ima pravednika kojima je kao da bi radili bezbožno, i ima bezbožnika kojima je kao da bi radili pravedno. Ja kažem: I to je taština. 15 I tako ja hvalim veselje, jer nema ništa bolje čovjeku pod suncem nego jesti i piti, i biti veseo. To neka ga prati u svemu njegovu trudu u sve dane života što mu ih Bog da pod suncem!
16 Kada god upravih svoje srce tome da dođem do znanja mudrosti i da motrim što se radi na zemlji – jer ni danju ni noću ne će san obradovati čovjekovo oko – 17 tad vidjeh što vrijedi za sve djelovanje Božje: čovjek ne može dokučiti upravljanje što se zbiva pod suncem. Koliko se god čovjek trudi da to istraži, ipak to ne može dokučiti. Pa i ako mudrac misli da to zna, ipak to ne može dokučiti.

I tako ja hvalim veselje, jer nema ništa bolje čovjeku pod suncem nego jesti i piti, i biti veseo.

Propovjednik 8:15

MIRISNI cvjetovi trešnje svakog proljeća preplave Japan predivnim blijedim i ružičastim tonovima, oduševljavajući stanovnike i turiste. Kratak prirodni proces cvjetanja njeguje snažnu svijest kod Japanaca da uživaju u ljepoti i mirisu, dok traju; to kratko iskustvo samo pojačava njegovu snagu. Takvo svjesno uživanje u nečemu što će se brzo promijeniti Japanci izražavaju idiomom za prolaznost »mono-ne-svjesno«.

Kao ljudi, razumljivo je da želimo tražiti i što dulje zadržati osjećaje radosti. Ipak, činjenica da je život prožet teškoćama znači da moramo razviti sposobnost doživljavanja i boli i zadovoljstva kroz vjeru u Boga punog ljubavi.

Knjiga Propovjednika pokazuje nam kako. Iako se ponekad misli da je to zbirka negativnih misli, kralj Salomon koji je napisao »sve je ispraznost« (1:2, K. S.), poticao je svoje čitatelje da pronađu radost u jednostavnim stvarima u životu: »… jer nema čovjeku sreće pod suncem nego u jelu, pilu i nasladi« (8:15, K. S.).

Radost dolazi kada zamolimo Boga da nam pomogne da dođemo »do znanja mudrosti« i naučimo promatrati sve što je Bog učinio (r. 16,17) i u lijepim i u teškim razdobljima (3:11-14), znajući da ni jedno nije trajno s ove strane neba.

– Kirsten Holmberg

Dragi Oče, hvala ti što si izvor radosti u našem životu tijekom svakog razdoblja i u svim okolnostima.