Promjena mjesta

Pročitajte: Druga poslanica Korinćanima 5:1-10
1 Uistinu znamo: kad se raskopa ova naša zemaljska kuća koja je kao šator, imamo zgradu od Boga, nerukotvorenu vječnu kuću na nebesima. 2 Doista, uzdišemo za tim da se povrh ovoga obučemo u svoje nebesko prebivalište, 3 samo da se nađemo odjeveni, a ne goli! 4 Dok smo u ovom šatoru, uzdišemo pritisnuti, jer se ne želimo svući, nego se obući, tako da život proguta što je smrtno. 5 A Bog nas upravo za to pripravlja i dade nam zalog Duha. 6 Tako se dakle čvrsto uzdamo, jer znamo: dok smo u tijelu, u tuđini smo, daleko od Gospodina; 7 jer putujemo u vjeri, a ne u gledanju. 8 Ali se čvrsto uzdamo i više volimo odseliti iz tijela i naseliti se kod Gospodina. 9 Zato se i trsimo da mu omilimo, bilo da se odseljavamo bilo da se naseljavamo. 10 Jer nam se svima valja pojaviti na Kristovu sudu da primi svaki dobro ili zlo, prema tome kako je činio u svome tijelu.

Ali se čvrsto uzdamo i više volimo odseliti iz tijela i naseliti se kod Gospodina.

2 Korinćanima 5:8

MOJA prijateljica Joann umrla je od moždanog udara baš kad se počeo širiti koronavirus 2020. godine. Njezina je obitelj isprva objavila da će ispraćaj biti u njezinoj crkvi, no onda je odlučeno da je najbolje mjesto na samom groblju jer se može kontrolirati broj prisutnih. Nova obavijest je glasila: Joann Warners – promijenjeno mjesto.

Da, promijenilo se mjesto! Otišla je s mjesta na zemlji na mjesto na nebu. Bog je godinama prije promijenio njezin život i ona mu je s ljubavlju služila gotovo pedeset godina. Čak i dok je ležala na samrti u bolnici, raspitivala se o drugima koje voli i koji pate. Sada je s njim; promijenila je mjesto.

Apostol Pavao htio je biti s Kristom na drugome mjestu (r. 8), ali je također smatrao da bi za ljude kojima je služio bilo bolje da ostane na zemlji. Napisao je Filipljanima: »… ostati u tijelu potrebnije je zbog vas« (Filipljanima 1:24). Kad tugujemo za nekim poput Joann, možemo slično zavapiti Bogu: Ovdje služe i ovdje su nam potrebni, meni i mnogima drugim koji ih vole. Ali Bog zna najbolji trenutak za promjenu njihova mjesta, kao i našega.

U snazi Duha, sada nam je cilj »da mu omilimo« (2 Korinćanima 5:9) dok ga ne budemo gledali licem u lice.

– Anne Cetas

Iznova ti se predajemo, Bože. Molimo te, ispuni nas svojim Duhom i učini naš život vrijednim za tebe.