U prošlosti i sadašnjosti

Pročitajte: Jeremija 29:8-14
8 Jer ovako veli Gospodin nad vojskama, Izraelov Bog: Nemojte da vas zalude vaši proroci, što su među vama, i vaši vračevi! Ne slušajte svoje sanjare koji sami kažu da sanjaju! 9 Jer vam oni prorokuju laži u moje ime. Ja ih nisam poslao, govori Gospodin.«
10 Ovako još veli Gospodin: Istom kad prođe punih sedamdeset godina, pohodit ću vas i izvršit ću na vama riječ spasenja, i vratit ću vas na ovo mjesto. 11 Jer ja znam koje misli nosim za vas, govori Gospodin. Odluke su na spasenje, a ne na nesreću, da vam dam budućnost punu nade. 12 Kad me zazovete i idete i pomolite se meni, uslišat ću vas. 13 Kad me potražite, naći ćete me. Jest, tražite me svim srcem. 14 I dat ću vam se, da me nađete – govori Gospodin. Okrenut ću vašu sudbinu i sabrat ću vas iz svih naroda i iz svih mjesta kamo sam vas razagnao, govori Gospodin, i dovest ću vas natrag na mjesto odakle sam vas odveo.

… pohodit ću vas i izvršit ću na vama riječ spasenja, i vratit ću vas na ovo mjesto.

Jeremija 29:10

PROŠLE su godine otkako smo napustili grad u kojemu smo podigli obitelj i stvorili lijepe uspomene. Nedavni posjet podsjetio me na trenutke koje sam skoro zaboravio: nogometne utakmice naših djevojaka, crkvena okupljanja i meksički restoran naših prijatelja. Grad se promijenio, ali bilo je dovoljno poznatoga da pobudi moju želju da ga opet posjetim.

Kad su Izraelci bili protjerani u Babilon, nedostajala im je prisnost ljudi, običaji i kultura. Zaboravili su da su bili protjerani zbog pobune protiv Boga. Lažni proroci rekli su im da će se vratiti kućama za dvije godine (28:2-4; 29:8,9), i oni su im povjerovali. Bilo je lako slušati lažna obećanja.

Bog nije bio blag prema tim smutljivcima i njihovim lažnim obećanjima. »Nemojte da vas zalude vaši proroci, što su među vama…« (29:8), rekao je. Imao je naume za svoj narod, »naume mira, a ne nesreće«, da im da »budućnost i nadu« (r. 11, K. S.). Situacija je bila izazovna, teška i nova, ali Bog je bio s njima. »Tražit ćete me i naći me jer ćete me tražiti svim srcem svojim« (r. 13, K. S.), rekao im je. Bog će ih dovesti na mjesto odakle ih je odveo u izgnanstvo, ali u svoje vrijeme.

Nostalgija se poigrava s umom pa čeznemo za onim što je nekad bilo. Ne propustite ono što Bog upravo sada čini.

– Matt Lucas

Oče, ne želimo čeznuti za prošlošću. Želimo nastaviti tražiti te u sadašnjosti jer znamo da ćeš biti s nama.