Poznati po imenu

Pročitajte: Izaija 43:1-2
1 Ali sada ovako veli Gospodin,
tvoj stvoritelj, Jakove –
tvoj tvorac, Izraele:
»Ne boj se! Jer sam te otkupio,
pozvao sam te po imenu: Moj si!
2 Ideš li preko vode,
ja sam s tobom,
preko rijeka, ne će te potopiti.
Ideš li kroz oganj, ne ćeš izgorjeti,
ne će te plamen opaliti.

Ne boj se! Jer sam te otkupio, pozvao sam te po imenu: Moj si!

Izaija 43:1

»TO je samo jedna riječ, ali sve se mijenja kada je čuju dok ulaze.«

Moja supruga vodi tjednu grupu za mame i tate male djece. Želi im pružiti sigurno mjesto podrške, gdje mogu govoriti o sebi i svojim problemima. Ono što je najvažnije, otkrila je koliko im znači kada svakoga pozdravi vrlo posebnom riječi: njegovim imenom. »Nervoza ustupa mjesto iznenađenju i radosti kada shvate da ih poznajem«, objašnjava.

Nazvati ih imenom prvi je korak dobrodošlice roditeljima i djeci. To je također bio način na koji je Bog odlučio umiriti svoj narod koji je hodao u duhovnom sljepilu i tami (Izaija 42:18,19). »Ne boj se, jer ja sam te otkupio; imenom sam te zazvao; ti si moj!« (43:1, K. S) Znam tvoje ime. Znam tko si. To je jamstvo dalo težinu obećanju koje je uslijedilo: »… s tobom sam« (r. 2, K. S.). Bez obzira na to s kakvim se nevoljama njegov narod bude suočavao, Bog će biti s njima.

Dižu li se uzburkane vode u vašem životu? Prijete li vas progutati vatra sumnje i straha? Niste izgubljeni u gomili, niti ste ostavljeni sami. Gospodin vas i danas tješi: »… pozvao sam te po imenu: Moj si!« Dođi i nađi sigurno utočište u onome koji zna tvoje ime.

– Chris Wale

Nebeski Oče, znaš nas po imenu. Molimo te, pomogni nam danas osjetiti tvoju blizinu.