Recite im što je Bog učinio

Pročitajte: Druga poslanica Korinćanima 5:12-21
12 Ne preporučujemo se opet vama, nego vam dajemo prigodu da budete na nas ponosni te da imate što odgovoriti onima koji se hvastaju onim što je na licu, a ne u srcu. 13 Jer bilo da smo »sišli s pameti«, zbog Boga je, bilo da smo pri sebi, zbog vas je. 14 Jer Kristova nas ljubav goni kad ovo mislimo: ako je jedan za sve umro, to su svi umrli. 15 A jest umro za sve, da oni koji žive ne žive više sebi, nego onome koji je za njih umro i uskrsnuo. 16 Zato mi odsad nikoga ne poznajemo po tijelu; ako smo Krista i poznavali po tijelu, odsad ga više ne poznajemo tako. 17 Ako je dakle tko u Kristu, on je novo stvorenje. Staro je prošlo i, gle, novo je nastalo. 18 Ali je sve od Boga koji nas pomiri sa sobom po Kristu i dade nam službu pomirenja. 19 Bog je naime u Kristu pomirio svijet sa sobom, ne uračunavši ljudske prijestupe i povjerivši nam riječ pomirenja. 20 Poslanici smo u ime Krista jer Bog po nama zove. Molimo vas u ime Krista: pomirite se s Bogom! 21 Njega koji nije znao grijeha, opteretio je za nas grijehom da mi postanemo Božja pravda u njemu.

Poslanici smo u ime Krista jer Bog po nama zove. Molimo vas u ime Krista: pomirite se s Bogom!

2 Korinćanima 5:20

BILL Tobias, moj prijatelj iz studentskih dana, godinama je služio kao misionar na pacifičkom otoku. Ispričao je priču o mladiću koji je napustio svoj rodni grad u potrazi za srećom. Jednom ga je prijatelj odveo u crkvu gdje je čuo radosnu vijest koju Isus nudi i povjerovao u Krista kao svog Spasitelja.

Mladić je želio objaviti Evanđelje svome narodu koji se bavio vračanjem, pa je pozvao misionara da dođe k njima. No misionar mu je samo rekao: »Idi kući k svojima i pripovijedaj im kako je veliku stvar na tebi učinio Gospodin…« (Marko 5:19). I baš je to učinio. Nekoliko ljudi u njegovu rodnom gradu uzvjerovalo je u Isusa, ali najveća promjena dogodila se kada je gradski vrač shvatio da je Krist »put i istina i život« (Ivan 14:6). Nakon toga cijelom je gradu pričao o Kristu. U roku od četiri godine svjedočanstvo jednog mladića dovelo je do osnivanja sedam crkava u tom području.

U Drugoj poslanici Korinćanima Pavao daje jasan plan kako donijeti Evanđelje onima koji još ne poznaju Krista – i to je ono što je misionar rekao mladom vjerniku u Isusa. Trebamo biti Kristovi poslanici – njegovi predstavnici »kao da Bog opominje po nama« (5:20, K. S.). Svaki vjernik ima jedinstvenu priču kako ga je Isus učinio novim stvorenjem i pomirio s Bogom (r. 17,18). Ispričajmo to drugima.

– Dave Branon

Dragi Bože, pomogni nam da budemo dobri poslanici.