Milošću i samo milošću

Pročitajte: Poslanica Efežanima 2:1-10
1 Vi ste bili mrtvi zbog svojih prijestupa i grijeha 2 u kojima ste nekoć živjeli na način ovoga svijeta, po knezu koji vlada u zraku, po duhu koji sada djeluje u nepokornim sinovima. 3 U takvim prijestupima i grijesima i mi smo svi nekad živjeli po željama svojega tijela, čineći prohtjeve tijela i slijedeći tjelesne porive, i bili smo po naravi djeca srdžbe, kao i ostali. 4 Ali Bog koji je bogat u milosrđu, zbog velike svoje ljubavi kojom nas je zavolio, 5 oživje s Kristom nas koji smo bili mrtvi zbog grijeha – milošću ste spašeni. 6 S njime nas uskrisi i posadi na nebesima u Kristu Isusu, 7 da pokaže u budućim vjekovima preveliko bogatstvo svoje milosti, dobrotom prema nama u Kristu Isusu. 8 Doista, milošću ste spašeni po vjeri. To nije od vas, nego je dar Božji. 9 Ne po djelima, da se tko ne bi hvalio. 10 Mi smo njegovo djelo, stvoreni u Kristu Isusu za dobra djela koja Bog unaprijed pripravi da u njima živimo.

Doista, milošću ste spašeni po vjeri. To nije od vas, nego je dar Božji.

Efežanima 2:8

JOHN Wesley, slavni evangelizator iz osamnaestog stoljeća, prešao je 250 tisuća milja na konju, propovijedajući, uglavnom na otvorenom, po svim vremenskim uvjetima. Božja se moć očitovala u njegovoj službi i tisuće su se obratile Isusu.

Ali Wesleyjeve prijašnje godine možda nisu toliko poznate. Pokušao je zaslužiti spasenje svojim velikim naporima da živi pravednim životom. Međutim, 24. svibnja 1738. godine njegovo se »srce neobično zagrijalo«, i prvi put shvatio je razmjere svoje grješnosti i Božje milosti, i samo njegovom milosti mogao se spasiti.

Wesleyevih 40 tisuća propovijedi bilo je na temu Božje milosti. Bili smo duhovno »mrtvi zbog svojih prijestupa« (r. 1), zaslužujući Božji gnjev, dok smo živjeli »po željama svojega tijela« (r. 3). »Ali Bog koji je bogat u milosrđu, zbog velike svoje ljubavi kojom nas je zavolio, oživje s Kristom…« (r. 4,5), pripisujući nam Kristovu savršenu pravednost. »Da, milošću ste spašeni – po vjeri. To ne dolazi od vas; to je dar Božji!« (r. 8, K. S.) Ničim ne možemo zaslužiti vječni život (r. 9).

Wesley je poslije opisan kao »najvoljeniji muškarac u Engleskoj«. Ljudi nisu samo slušali o Božjoj milosti; oni su je susreli kroz njega. I mi možemo drugima prenijeti Božju nevjerojatnu ljubav, dobrotu i nezasluženi oprost (r. 6,7).

– Anne Le Tissier

Bože, hvala ti za tvoj neizmjerni dar milosti u Isusu.