Izgrađen na Kristu

Pročitajte: Prva Petrova poslanica 2:4-10
4 Pristupite k njemu, živome kamenu koji su, istina, ljudi odbacili, ali ga je Bog izabrao i uresio čašću, 5 i sami se kao živo kamenje ugrađujte u duhovni hram za sveto svećenstvo, da prinosite duhovne žrtve koje su ugodne Bogu po Isusu Kristu. 6 Zato stoji u Pismu:
»Evo stavljam na Sionu ugaoni,
izabrani i dragocjeni kamen;
tko vjeruje u njega,
ne će se posramiti.«
7 Vama dakle, koji vjerujete, čast je. Onima koji ne vjeruju on je kamen koji odbaciše graditelji, koji postade kamen ugaoni, kamen spoticanja i stijena sablazni. 8 Na nj se spotiču, jer ne vjeruju riječima, na što su i određeni.
9 A vi ste izabrani rod, kraljevsko svećenstvo, sveti narod, puk dobitka, da objavljujete slavna djela onoga koji vas pozva iz tame k svojemu divnome svjetlu. 10 Vi nekoć niste bili narod, a sada jeste narod Božji. Nekoć ste bili nemili Bogu, a sada ste mili.

… i sami se kao živo kamenje ugrađujte u duhovni hram za sveto svećenstvo…

1 Petrova 2:5

POSTOJE razne zbirne imenice za skupine životinja. Sigurno ste čuli za stado ovaca, krdo goveda ili čak jato gusaka. Ali neki vas nazivi mogu iznenaditi. Skupina vrana zove se i ubojstvo. Što kažete na sudar aligatora ili nosoroga? Jeste li čuli za građevinu vrana (euroazijskih vrana)?

Građevina je zapravo jedan od naziva u Bibliji za one koji vjeruju u Isusa. »… a vi ste… Božja građevina«, napisao je apostol Pavao (1 Korinćanima 3:9). Postoje i drugi nazivi za vjernike: »stado« (Djela ap. 20:28), »tijelo Kristovo« (1 Korinćanima 12:27), »Vi… braćo« (1 Solunjanima 2:14) i drugi.

Metafora o gradnji ponavlja se u Prvoj poslanici Petrovoj 2:6 gdje Petar govori crkvi: »Evo stavljam na Sionu ugaoni, izabrani i dragocjeni kamen; tko vjeruje u njega, ne će se posramiti«, pozvajući se na Izaiju 28:16: »Evo, ja stavljam temeljni kamen u Sionu, prokušan kamen, skupocjen ugaoni kamen, što drži najčvršće.« Sam Isus je taj temelj.

Možda imamo osjećaj da trebamo graditi crkvu, ali Isus je rekao: »… sagradit ću svoju Crkvu« (Matej 16:18) i »A vi ste izabrani rod… da objavljujete slavna djela onoga koji vas pozva iz tame k svojemu divnom svjetlu« (1 Petrova 2:9). Mi postajemo oruđe u njegovim rukama i on čini dobro djelo.

– Bill Crouder

Dragi Bože, iskoristi nas da ti služimo i volimo druge dok ti gradiš svoju Crkvu.