Dio smo Božje obitelji

Pročitajte: Poslanica Rimljanima 11:11-21
11 Pitam dakle: Spotakoše li se tako da je njihov pad neopoziv? Bože sačuvaj! Nego njihovim prijestupom otvori se spasenje poganima, da pobude ljubomoru u Izraelu. 12 A ako je njihov prijestup postao bogatstvo svijetu, i njihov gubitak bogatstvo poganima, koliko će onda više njihov puni broj!
13 A vama poganima velim: Dok sam ja apostol pogana, očitujem slavu svoje službe, 14 ne bih li kako izazvao ljubomoru svojih sunarodnjaka i spasio neke od njih. 15 Jer ako njihovo otvrdnuće uključuje izmirenje svijeta, što će istom biti njihovo prihvaćanje? Ništa manje nego prijelaz od smrti u život! 16 Ako je prvina sveta, onda je i tijesto; i ako je korijen svet, onda su i grane.
17 Ako li su neke grane odlomljene, a ti koji si divlja maslina pricijepljen na preostale grane i postao zajedničar na korijenu i u soku masline, 18 ne uzdiži se nad grane. Ako se pak uzdižeš, znaj da ne nosiš ti korijena, nego korijen tebe. 19 Reći ćeš dakle: Odlomiše se grane da ja budem pricijepljen. 20 Dobro, odlomiše se zbog svoje nevjere, a ti stojiš zbog vjere. Ne uznosi se, nego se boj! 21 Jer kad Bog nije prirodnih grana poštedio, neće ni tebe poštedjeti.

… a ti koji si divlja maslina pricijepljen na preostale grane.

Rimljanima 11:17

TIJEKOM posjeta njegovu voljenom Ekvadoru prije nekoliko godina, moj otac i ja posjetili smo obiteljsku farmu na kojoj je odrastao. Primijetila sam neka čudna stabla. Tata mi je objasnio da kad bi kao dječak bio nestašan, uzeo bi odbačenu granu s jedne voćke, napravio proreze u drugoj vrsti voćke i privezao ju za deblo, baš kao što je vidio da rade odrasli. Njegovi su nestašluci ostali nezapaženi sve dok ta stabla nisu počela rađati drukčije plodove od očekivanih.

Dok je moj tata opisivao proces pricjepljivanja, shvatila sam što za nas znači biti pricijepljen u Božju obitelj. Znam da je moj pokojni otac na nebu jer je na taj način postao dijelom Božje obitelji kroz vjeru u Isusa.

Apostol Pavao objasnio je vjernicima u Rimu da je Bog osigurao put za pogane, one koji nisu Židovi, da se pomire s njim: »Ako li su neke grane odlomljene, i ti koji si divlja maslina pricijepljen na preostale grane i postao zajedničar na korijenu i u soku masline…« (r. 17). Kada vjerujemo u Krista, pricijepljeni smo u njega i postajemo dio Božje obitelji. »Tko ostaje u meni, i ja u njemu, on rodi mnogi rod…« (Ivan 15:5).

Slično pricijepljenim stablima, kada se pouzdamo u Krista, postajemo novo stvorenje i donosimo mnogo plodova.

– Nancy Gavilanes

Dragi Bože, hvala ti što nas prihvaćaš u svoju obitelj.