Usponi i padovi života

Pročitajte: Evanđelje po Ivanu 16:31-33
31 »Sada vjerujete?«, pitao je Isus. 32 »Evo, dolazi trenutak, i već je ovdje, kad ćete se raspršiti svaki na svoju stranu i ostaviti me samog. Ipak, ja nisam sam jer je sa mnom Otac. 33 To sam vam rekao da imate u meni mir. U svijetu imate patnju. Ali budite hrabri. Ja sam pobijedio svijet.«

Ovo sam vam govorio da u meni imate mir.

Ivan 16:33

NA Facebooku se pojavila sliku moje petogodišnjakinje, pobjednice u zabavnoj, natjecateljskoj igri Zmije i ljestve. Uključila sam brata i sestru u objavu jer smo često i mi igrali tu društvenu igru kad smo bili djeca. Zmije i ljestve igraju se stoljećima, pomažući ljudima da nauče brojati. Cilj je što brže doći do broja 100. To postižete pomicanjem onoliko polja koliko ste osvojili bacanjem kocke. Polje s ljestvama omogućuje brže penjanje, a polje sa zmijom pad. Ali pazite! Ako dođete na poje 98, do zmije, onemogućujete pobjedu.

Nije li to baš kao život? Isus nas je s ljubavlju pripremao za uspone i padove. Rekao je da ćemo doživjeti »tjeskobu« (r. 33), ali je također izrekao poruku mira. Ne moramo biti potreseni kušnjama s kojima se suočavamo. Zašto? Krist je pobijedio svijet! Ništa nije veće od njegove moći, zato se i mi možemo suočiti sa svime što nam se nađe na putu »po djelovanju jake njegove sile« koju nam je stavio na raspolaganje (Efežanima 1:19).

Baš kao u Zmijama i ljestvama, ponekad život predstavlja ljestve koje nam omogućuju da se sretno uspinjemo, a ponekad se poskliznemo. Ali ne moramo igrati igru života bez nade. Isusova moć pomaže nam sve to prevladati.

– Katara Patton

Dragi Isuse, hvala ti što si pobijedio svijet! Pomogni nam oslanjati se na tvoju moć u usponima i padovima koje donosi život.