Božja skrb

Pročitajte: Izlazak 16:11-19
11 A Gospodin reče Mojsiju: 12 »Čuo sam mrmljanje sinova Izraelovih. Kaži im ovo: Večeras ćete dobiti za jelo mesa i sutra ćete se ujutro nasititi kruha. Tako ćete spoznati da sam ja Gospodin Bog vaš.« 13 I doista: uvečer doletje jato prepelica i pokri tabor. A sutradan se prostrla rosa okolo tabora. 14 Kad je rosa ishlapijela, ležalo je po pustinji nešto sitno, zrnato; sitno kao slana na zemlji. 15 Kad to vidješe sinovi Izraelovi, upitaše jedan drugoga: »Što je to?«, jer nisu znali što je bilo. Mojsije im reče: »To je kruh što vam ga dade Gospodin da ga jedete. 16 Ovo zapovijeda Gospodin: Svaki od vas neka nakupi toga koliko mu treba: jedan gomer za svakoga prema broju vaših osoba! Ali svaki neka uzme od toga samo za one koji su mu u šatoru!« 17 Sinovi Izraelovi učiniše tako i nakupiše jedan mnogo, drugi malo. 18 Kad izmjeriše na gomer, ne dođe više onomu koji nakupi mnogo, niti manje onomu koji nakupi malo. Svaki nakupi koliko mu je trebalo. 19 Dalje im zapovjedi Mojsije: »Nitko neka ne sačuva ništa od toga do sutra!«

Mojsije im reče: »To je kruh što vam ga dade Gospodin da ga jedete.«

Izlazak 16:15

SVIJET je bio zaprepašten kada su četvero braće i sestara u dobi od jedne do trinaest godina pronađeni živi u amazonskoj džungli u Kolumbiji u lipnju 2023. Preživjeli su četrdeset dana u džungli nakon pada zrakoplova u kojemu je poginula njihova majka. Djeca su poznavala surovost džungle, skrivala su se od divljih životinja u deblima, skupljala kišu i vodu iz potoka i jela hranu poput brašna manioke. Znali su i koje se divlje voće i sjemenke smiju jesti. Bog ih je održao.

Njihova me nevjerojatna priča podsjeća na to kako je Bog na čudesan način održao Izraelce u pustinji četrdeset godina, što čitamo u knjigama Izlaska i Brojeva, a spominje se i u cijeloj Bibliji. Sačuvao ih je jer je on njihov Bog.

Gorku izvorsku vodu Bog je pretvorio u vodu za piće, dvaput je učinio da voda poteče iz stijene i vodio je svoj narod u stupu od oblaka danju i stupu od ognja noću. Također im je osigurao manu. »To je kruh koji vam je Jahve pribavio za hranu. A ovo je zapovijed… Nakupite koliko kome treba za jelo…« (r. 15,16, K. S.).

»Kruh naš svagdanji« daje nam taj isti Bog (Matej 6:11). Možemo mu vjerovati da će ispuniti svaku našu potrebu »po svome bogatstvu, u slavi, u Kristu Isusu« (Filipljanima 4:19). Kako moćnom Bogu služimo!

– Nancy Gavilanes

Dragi Bože, hvala ti što si zadovoljio sve naše potrebe.