Bog vjeruje u tebe

Pročitajte: Djela apostolska 9:19-28
19 Tada je jeo i okrijepio se.
Onda ostade još nekoliko dana s učenicima koji su bili u Damasku. 20 I odmah je po sinagogama propovijedao da je Isus Sin Božji. 21 A svi koji su slušali snebivali su se i govorili: »Nije li ovo onaj koji je gonio u Jeruzalemu one što su zazivali to ime, i ovamo je došao zato da ih svezane vodi svećeničkim glavarima?« 22 A Savao je bio sve silniji i zbunjivao je Židove koji su živjeli u Damasku dokazujući da je Isus Mesija. 23 A kad se navrši podosta dana, dogovoriše se Židovi da ga ubiju. 24 Ali Savao je doznao za tu njihovu zasjedu. Oni su čuvali vrata danju i noću, da bi ga ubili. 25 A učenici ga uzeše noću i spustiše ga preko zida u košari.
26 A kad dođe Savao u Jeruzalem, gledao je da se pridruži učenicima; i svi su ga se bojali jer nisu vjerovali da je učenik. 27 Tada se Barnaba zauze za njega i dovede ga k apostolima i pripovjedi im kako je na putu vidio Gospodina, kako mu je govorio i kako je u Damasku hrabro propovijedao u Isusovo ime. 28 I tako je on s njima u Jeruzalemu izlazio i ulazio, i hrabro je propovijedao u ime Gospodnje.

Tada se Barnaba zauze za njega i dovede ga k apostolima…

Djela ap. 9:27

TIM je sa strahopoštovanjem gledao kako prijateljev jedanaestogodišnji sin Joshua trenira kriket, osobito usavršavajući posebne tehnike (leg-spin i googly). Tim je i sam bio igrač kriketa i prepoznao je talent kad ga je vidio. Predvidio je da će Joshua jednoga dana igrati za reprezentaciju svoje zemlje.

Četrnaest godina poslije, nakon što je zamalo napustio svoju profesiju zbog ozljede, Josh je debitirao u utakmici u u kriketu u Engleskoj. »Usprkos brojnim ozljedama, nikada nisam odustao od Josha«, rekao je Tim s ponosom.

Svima nam je potrebno da ljudi vjeruju u nas, osobito kada ne možemo jasno vidjeti darove koje nam je Bog dao. Kad se Savao, progonitelj kršćana, obratio, jeruzalemski su ga se učenici bojali »jer nisu vjerovali da je učenik« (r. 26). Barnaba je, međutim, čuvši kako je Savao »hrabro propovijedao u Isusovo ime« u Damasku (r. 27), odlučio riskirati i »dovede ga k apostolima« (r. 27). Kao rezultat toga, Savao, poslije nazvan Pavao, »hrabro je propovijedao u ime Gospodnje« u Jeruzalemu (r. 28) – i, naravno, nastavit će pisati veći dio Novog zavjeta.

Barnaba nije bio jedini koji je vjerovao u Savla; Bog je to već učinio (r. 15). Bog vjeruje u nas toliko da unaprijed priprema dobra djela za nas (Efežanima 2:10) i bodri nas.

– Tanya Marlow

Bože, tvoje smo djelo. Hvala ti što vidiš naš potencijal.