Duh Sveti je prisutan

Pročitajte: Evanđelje po Ivanu 14:16,23-27
16 A ja ću moliti Oca i dat će vam drugoga Branitelja, da ostane s vama dovijeka.
23 Isus mu odgovori: »Tko ljubi mene, držat će moju riječ, i moj Otac će ljubiti njega, i k njemu ćemo doći i u njega ćemo se nastaniti. 24 Tko ne ljubi mene, ne drži mojih riječi. A riječ koju ste čuli od mene nije moja, nego Oca koji me posla.
25 Ovo sam vam govorio dok sam bio s vama. 26 A Branitelj, Duh Sveti, kojega će Otac poslati u ime moje, on će vas naučiti svemu i napominjat će vam sve što vam rekoh. 27 Mir vam ostavljam, mir vam svoj dajem. Ne dajem vam ga kao što svijet daje. Neka se ne plaši vaše srce i neka se ne boji!

A ja ću moliti Oca i dat će vam drugoga Branitelja, da ostane s vama dovijeka.

Ivan 14:16

TIJEKOM uobičajene provjere prije leta, stjuardesa je primijetila putnicu vidno uznemirenu i zabrinutu zbog letenja. Sjela je do nje, primila ju za ruku, objašnjavala svaki korak procesa leta i uvjeravala ju da će sve biti dobro. »Kad uđete u zrakoplov, važna nam je briga o vama, ne o nama«, rekla je. »Ako se ne osjećate dobro, pomoći ću vam i pitati: ‘Što nije u redu? Mogu li nešto učiniti?’« Njezina brižna prisutnost oslikava ono što je Isus rekao da će Duh Sveti činiti za one koji vjeruju u njega.

Kristova smrt, uskrsnuće i uzašašće bili su nužni i korisni za spasenje ljudi od njihovih grijeha, mada su ti događaji stvorili duševnu turbulenciju i strah u srcima učenika (Ivan 14:1). Stoga ih je uvjerio da neće biti prepušteni samima sebi da izvrše njegovu misiju u svijetu. Poslat će Duha Svetoga da bude s njima – »drugog Branitelja koji će ostati s vama zauvijek« (r. 16, K. S.). Duh će svjedočiti o Isusu i podsjetiti ih na sve što je Krist učinio i rekao (r. 26). On će ih ohrabriti i pomagati im u teškim vremenima (Djela ap. 9:31).

U ovom životu svatko će, uključujući Kristove sljedbenike, iskusiti nemir zbog tjeskobe, straha i tuge. Ali on je obećao da će, u njegovoj odsutnosti, Duh Sveti biti uvijek prisutan.

– Marvin Williams

Dragi Isuse, hvala ti za utjehu i savjet tvoga Duha.