Postanite kreativni

Pročitajte: Izlazak 35:30 – 36:7
30 Nato reče Mojsije sinovima Izraelovim: »Evo, Gospodin po imenu pozva Besalela, sina Urije, unuka Hurova, od plemena Judina, 31 i napuni ga duhom Božjim, umjetničkom mudrošću, uviđavnošću, razumom i svakom vještinom, 32 da izradi nacrt, da izvede radove u zlatu, srebru i mjedi, 33 da kleše i ukiva kamen, da reže drvo, ukratko, da obavlja svakovrsne radove. 34 Ali mu udijeli i da pouči druge, njemu i Oholiabu, sinu Ahisamakovu, od plemena Danova. 35 Napuni ih umjetničkim duhom, da izvedu radove svake vrste, kako ih izrađuje umjetnički obrtnik, tkalac i vezilac po modrom i crvenom skrletu, po tamnocrvenom predivu i lanu, pa i obični tkalac, svi oni, koji izvode radove svake vrste i pronalaze umjetna djela.
36
Gradnja svetog šatora
1 Tako neka izvedu djelo Besalel i Oholiab i svi umjetnosti vični ljudi, kojima je Gospodin dao umjetničke mudrosti i uviđavnosti, tako da znaju izvesti sve svetištu potrebne radove točno onako kako je zapovjedio Gospodin.«
2 Nato pozva Mojsije Besalela i Oholiaba i sve umjetnosti vične ljude, kojima je bio Gospodin udijelio osjećaj za umjetnost, sve koje je na to gonilo njihovo srce, da se prihvate djela i da ga izvedu. 3 Oni primiše od Mojsija sve priloge što su ih bili donijeli sinovi Izraelovi, da se izvedu radovi za postavljanje svetišta. Oni su mu i dalje donosili svako jutro dragovoljne priloge.
4 Tada dođoše svi umjetnici, koji su bili zaposleni na radovima za svetište, svaki od rada kojim je bio zaposlen, 5 i rekoše Mojsiju: »Narod donosi puno više nego što treba da se izvede ono što je Gospodin bio zapovjedio da se učini.«
6 Zato Mojsije dade da se oglasi zapovijed u taboru: »Ni čovjek ni žena neka više ne donose priloga za svetište!« I narod prestade donositi darove, 7 jer je bilo svega dosta da se izvede sve djelo, bilo je i previše.

Gospodin po imenu pozva Besalela… i napuni ga duhom Božjim, umjetničkom mudrošću, uviđavnošću, razumom i svakom vještinom.

Izlazak 35:30,31

»UVIJEK sam u potrazi za nečim što ne mogu postići, a to je stvarno tužno.« Britanski glumac raspravljao je o tome kako ga njegov perfekcionizam tjera da bude uključen u svaki detalj svojih filmova. Taj unutarnji pritisak da uvijek bude bolji ostavlja ga nakraju »kreativno potpuno mrtvim«.

I Izraelci su bili suočeni s velikim i zahtjevnim projektom. Bog ih je vrlo detaljno uputio kako da naprave pomirilište njegovo prebivalište među njima: »Jahve je po imenu pozvao Besalela… Njega je napunio duhom Božjim, dao mu umješnost, sposobnost i razumijevanje u svim poslovima: da zamišlja nacrte i da radove izvodi od zlata, srebra i tuča, da reže dragulje za umetanje, da urezuje…« (r. 30-32, K. S.).

Mojsije je priznao da je Bezalela, i mnoge druge, Bog obdario »umjetničkim duhom« (r. 34). Je li to bio ključni čimbenik u ovom zamršenom projektu koji je završio blagoslovom, a ne iscrpljenošću (39:43). To je značilo da su ljudi koristili darove, vrijeme i resurse koje su dobili od Gospodina.

Koje talente i strasti je vama Bog dao? Svi donose osvježenje i blagoslov. Kada postanu izrazi naše ljubavi prema Bogu, to je ono što svaki kreativni rad čini savršenim.

– Chris Wale

Gospodine, hvala ti za talente koje si nama dao. Pomogni nam da ih upotrijebimo tebi na slavu.