Bog čuje

01 veljaca

Ana je naime govorila tiho, u sebi;
… a glas joj se nije mogao čuti.

1 Samuelova 1:13

NAKON što sam svojoj kćeri pročitala nekoliko slikovnica, rekla sam joj da ću sada čitati knjigu za odrasle, a onda ćemo ponovo čitati zajedno. Otvorila sam knjigu i počela čitati, naravno u sebi. Nakon nekoliko minuta sumnjičavo me je pogledala i rekla: »Mama, ti uopće ne čitaš.« Pretpostavila je da nisam čitala jer nisam izgovarala riječi naglas.

Kao što možemo čitati u sebi, možemo se i moliti u sebi. Ana koja je žarko željela imati dijete, otišla je u Hram i »govorila tiho, u sebi« dok se molila. Usnice joj se nisu micale, »glas joj se nije mogao čuti« (r. 13). Svećenik Eli je vidio Anu, ali nije razumio što se događa. Optužio ju je da je pijana, ali Ana mu je objasnila: »Vina i opojna pića nisam pila, nego sam izlila svoju dušu pred Gospodinom« (r. 15). Bog je čuo Aninu molitvu i dao joj sina (r. 20).

Budući da Bog istražuje naše srce i naš um (pročitajte Jeremija 17:10), On vidi i čuje svaku molitvu – čak i one koje nikada nisu prešle preko naših usana. On zna sve i možemo biti sigurni da će nas čuti i odgovoriti nam (pročitajte Matej 6:8,32). Zato možemo slaviti Boga, tražiti Njegovu pomoć i zahvaliti Mu za blagoslove – čak i ako nas nitko drugi ne može čuti.

– Jennifer Benson Schuldt

Za molitve kad neba dah okružuje me, u taj mah

ja k srcu hitam Oca svog i jad mu tužim srca svog.

Kad otvorimo svoje srce Bogu, On ga ispunjava mirom.

Prva knjiga o Samuelu 1:9-20

9 Kad se je opet jednom održavala žrtvena gozba u Šilu i pilo se, Ana ustade. Upravo je sjedio svećenik Eli na stolcu, na pragu Gospodnjega svetišta. 10 U dubokoj tuzi molila se ona, gorko plačući Gospodinu. 11 I zavjetova ovo: »Gospodine nad vojskama, ako pogledaš na muku svoje sluškinje i spomeneš me se i ne zaboraviš svoje sluškinje nego mi daruješ sina, onda ću ga ja, dok je god živ, posvetiti Gospodinu, i britva ne će doći na njegovu glavu.« 12 Dok se je ona tako dugo molila pred Gospodinom, promatrao je Eli njezina usta. 13 Ana je naime govorila tiho, u sebi; samo su se micale njezine usne, a glas joj se nije mogao čuti. Stoga Eli pomisli da je pijana. 14 Eli je upita: »Dokle ćeš biti pijana? Gledaj da se opet otrijezniš!« 15 Ana odvrati: »Ah ne, gospodaru moj, ja sam nesretna žena. Vina i opojna pića nisam pila, nego sam izlila dušu svoju pred Gospodinom. 16 Nemoj smatrati svoju sluškinju nevaljalom ženom! Samo od velike brige i tuge tako sam se molila.« 17 Eli joj odgovori: »Idi s mirom! Bog Izraelov ispunit će molbu koju si mu upravila.« 18 Ona odvrati: »Neka nađe tvoja sluškinja milost u tvojim očima!« Tada ode žena svojim putem i jela je, i nije više bila žalosna. 19 Kad sutradan rano obaviše svoj poklon pred Gospodinom, vratiše se natrag svojoj kući u Ramu. Elkana spozna svoju ženu Anu i Gospodin je se spomenu. 20 Kad prođe jedna godina, rodi Ana, koja je bila zatrudnjela, sina. Nadjenu mu ime Samuel; »jer«, reče, »isprosih ga od Gospodina.«