Rastimo!

05 srpanj

Rastite u milosti i u spoznaji našega Gospodina i Spasitelja Isusa Krista!

2 Petrova 3:18

AKO se naša obitelj ikada bude selila iz kuće u kojoj živimo, skinut ću dovratak smočnice i ponijeti ga sa sobom! On je poseban jer pokazuje koliko su moja djeca narasla tijekom godina. Svakih nekoliko mjeseci moj suprug i ja bismo svakom djetetu rekli da stane uz dovratak i olovkom bismo povukli crtu iznad glave svakoga od njih. Prema tim oznakama naša je kći u samo jednoj godini narasla 10 centimetara.

I dok je tjelesni rast prirodna stvar, nešto što se događa samo po sebi, postoji druga vrsta rasta koji iziskuje trud – naš duhovni rast kojim postajemo sve sličniji Kristu. Apostol Petar poticao je vjernike da rastu »u milosti i u spoznaji našega Gospodina i Spasitelja Isusa Krista!« (r. 18) Rekao je da nas duhovno sazrijevanje priprema za Kristov povratak. Petar je duhovni rast vidio kao obranu od učenja koje izvrće Božju riječ i zavodi ljude (r. r. 16,17).

Čak i onda kada smo obeshrabreni i osjećamo se odvojenima od Boga, sjetimo se da će nam On pomoći napredovati u vjeri tako što će nas učiniti sličnijima svome Sinu. Njegova nas Riječ uvjerava »da će Onaj koji je počeo dobro djelo u nama, dovršiti ga do dana Krista Isusa« (Filipljanima 1:16).

– Jennifer Benson Schuldt

Po Tvojoj riječi želim živjeti,

životom za Tebe svijetliti, Gospode!

Duhovni rast zahtijeva čvrstu hranu Božje riječi.

Druga Petrova poslanica 3:10-18

10 Ali će doći Gospodnji dan kao tat. Tada će nebesa s velikom bukom proći, počela će se od ognja rastopiti, a zemlja i djela što su na njoj izaći će na vidjelo. 11 Kad će se ovo sve jedanput raspasti, kako li trebate sveto i pobožno živjeti, 12 iščekujući i želeći dolazak Božjega dana, kada će se zapaljena nebesa raspasti, a počela će se od ognja rastopiti. 13 Ali čekamo po njegovu obećanju, novo nebo i novu zemlju u kojima prebiva pravednost. 14 Zato, ljubljeni, to čekajući, nastojte da vas nađe čiste i neokaljane u miru. 15 A strpljivost našega Gospodina smatrajte spasonosnom, kao što vam je pisao i naš ljubljeni brat Pavao po danoj mu mudrosti. 16 On u svim poslanicama govori o tome. U njima su neke stvari teško razumljive, neuki i nestalni ih izvrću, kao i ostala Pisma, na svoju vlastitu propast. 17 Vi dakle, ljubljeni, znajući to unaprijed, čuvajte se da prijevarom bezakonikâ ne budete zavedeni i ne izgubite svoju postojanost. 18 Rastite u milosti i u spoznaji našega Gospodina i Spasitelja Isusa Krista! Njemu slava sada i u dan vječnosti! Amen.