Zapreke

06 srpanj

Ovako govori Gospodin: »Zakoračite na nove putove, pogledajte uokolo i pitajte za stare staze, gdje je put k spasenju! Ako idete po njemu, naći ćete mir svojoj duši.

Jeremija 6:16

MOŽDA ste čuli izreku: »Prošlost bi trebala biti putokaz, a ne zapreka.« Lako je biti sputan sjećanjima na »dobra stara vremena«, umjesto da se svojim iskustvom koristimo za pronalaženje puta koji je pred nama. Svi smo otvoreni za paralizirajući učinak nostalgije – čeznemo za onime što je bilo.

Jeremija je bio svećenik iz maloga mjesta blizu Jeruzalema kada mu je Bog rekao: »… postavio sam te za proroka narodima« (1:5). Dobio je jako tešku zadaću najaviti Božju osudu prije svega judejskom narodu koji se odvratio od Boga. Jeremija im je objasnio da prenosi Božju poruku, ne svoju (7:1-3).

Bog im je rekao: »Zakoračite ne nove putove, pogledajte uokolo i pitajte za stare staze, gdje je put k spasenju! Ako idete po njemu, naći ćete mir svojoj duši. Ali oni rekoše: ‘Ne ćemo po njemu!’« (6:16)

Bog je poticao svoj narod da gleda unazad kako bi mogao ići naprijed. Svrha traženja starih putova bila je pronalaženje »puta spasenja« koji obilježava Božja vjernost, opraštanje i bodrenje.

Bog nas može podučiti iz naše prošlosti da je najbolji put onaj kojim smo prošli s Njime.

– David McCasland

Božje vodstvo u prošlosti daje nam odvažnost za budućnost.

Jeremija 6:13-20

13 »Jer od najmanjega do najvećega sve misli samo na vlastitu korist. Proroci i svećenici, svi varaju. 14 Lom mojega naroda hoće liječiti govoreći mu olako: Mir, mir!, a mira nema. 15 Morali bi se stidjeti što su činili gadosti. Ali se ne stide. Ne znaju se više zarumenjeti. Zato će popadati kad pada sve, i srušiti se kad ih kaznim«, veli Gospodin. 16 Ovako govori Gospodin: »Zakoračite na nove putove, pogledajte uokolo i pitajte za stare staze, gdje je put k spasenju! Ako idete po njemu, naći ćete mir svojoj duši. Ali oni rekoše: Ne ćemo po njemu! 17 Postavio sam vam stražare. Pazite na trubljenje truba! Ali oni rekoše: Ne ćemo paziti na njih! 18 Zato čujte, narodi, slušaj, općino, što im se događa! 19 Čuj, zemljo! Evo, ja donosim nesreću na ovaj narod, plaću za njihove naume. Jer ne idu za mojim uputama. Moj Zakon zabacuju. 20 Što će mi još tamjan iz Šebe, mirisni cimet iz daleke zemlje? Vaše žrtve paljenice nisu mi više ugodne. Vaše žrtve klanice ne sviđaju mi se.«