Pitati drukčija pitanja

09 srpanj

Gdje si ti bio kad ja sagradih zemlju? Kazuj ako si razuman!

Job 38:4

KADA se dogodi nesreća, slijede pitanja. Gubitak onih koje volimo može nas potaknuti da Bogu postavimo pitanja poput ovih: »Zašto si dopustio da se to dogodi? Tko je kriv? Zar ne mariš za moju bol?« Vjerujte mi da sam kao otac, koji još uvijek tuguje zbog gubitka kćeri koja je poginula u prometnoj nesreći, postavljao sva ta pitanja.

U knjizi o Jobu zabilježena su pitanja koja je postavio Job dok je sjedio s prijateljima i jadikovao nad onime što ga je snašlo. Izgubio je obitelj, zdravlje i imetak. U jednom je trenutku pitao: »Zašto se daje svjetlost nevoljniku i život onima koji su tužna srca?« (3:20) Poslije je dodao: »Gdje da nađem snagu da još dulje izdržim?« (6:11) Na kraju zaključuje: »Ta što od toga imaš da me tlačiš, da djelo ruku svojih zabacuješ?« (10:3 K. S.) Mnogi su prerano stajali pokraj nadgrobnog spomenika i postavljali ista pitanja.

No, kada knjigu o Jobu pročitate do kraja, ostajete iznenađeni. Bog je Jobu odgovorio na neočekivani način. On uzvraća protupitanjima – drukčijim pitanjima koja pokazuju Njegovu mudrost i vlast. Pitanjima o Njegovom stvorenju – zemlji, zvijezdama i moru. I sva ta pitanja upućuju na to da Bog vlada svime. Bog je svemoćan. Bog je ljubav. I Bog zna što radi.

– Dave Branon

Najveća utjeha u tuzi je znati da Bog upravlja svime.

Job 38:1-11

1 Tada odgovori Gospodin Jobu iz vihora i reče: 2 Tko je to što zamračuje Božji naum bezumnim govorima? 3 Ustani! Opaši svoja bedra kao junak! Ja ću te pitati; ti mi kazuj znanje! 4 Gdje si ti bio kad ja sagradih zemlju? Kazuj ako si razuman! 5 Tko joj je odredio mjere, ako znaš, tko je rastegao uže preko nje? 6 Na čemu su njezini stupovi uglavljeni? Tko joj je stavio ugaoni kamen, 7 dok su klicale jutarnje zvijezde, dok su kliktali anđeli? 8 Tko je vratima zatvorio more kad bučeći prodre iz majčina krila? 9 Kad mu dadoh oblake za odjeću, tamne oblake za pelenice? 10 Kad mu udarih svoje granice i stavih mu prijevornice i vrata, 11 rekoh: dovle dolaziš, ne dalje! Ovdje se lomi prkos tvojih valova!