Snaga imena

12 srpanj

Tvrda je kula ime Jahvino: Njemu se pravednik utječe i nalazi utočište.

Izreke 18:10 (K. S.)

NADIMCI često govore o nekim uočljivim značajkama osobnosti ili o izgledu. U osnovnoj školi prijatelji su me zvali Krakati. Naravno, zato što su mi noge bile predugačke u odnosu na ostale dijelove tijela. Ne moram reći da sam sretan što me više nitko tako ne zove.

Za razliku od svog nadimka, volim Božja imena jer govore o Njegovim iznimnim osobinama. Bog je toliko poseban da ima mnogo imena i svako govori o Njegovoj moći i osobnosti. Nabrojit ću samo neka. On je:

– Elohim, Bog stvoritelj

– Gospodin koji proviđa

– El-Šadaj, Bog svemogući

– Gospodin iscjeljuje

– Gospodin je mir

– El Roi, Svevid Bog.

Onda nije čudo da nas pisac Izreka ohrabruje da zapamtimo: »Tvrda je kula ime Jahvino: Njemu se pravednik utječe i nalazi utočište« (Izreke 18:10). Kada vam zaprijete nevolje i osjećate s ranjivima, sjetite se jednog od Božjih imena. Budite sigurni – bit će ga dostojan.

– Joe Stowell

Kralj svega svijeta, vladar života,

ime je predivno: Isus moj Bog.

Božje ime, koje odražava Njegov karakter, može nas utješiti kad to najviše trebamo.

Mudre izreke 18:1-10

1 Tko se želi rastaviti, pronađe kakvu izliku; svim sredstvima dovodi do svađe. 2 Luđaku nije mila razboritost, nego samo objavljivanje njegovih misli. 3 Gdje uđe bezbožnost, ondje se smjesti i sramota, i prezir dođe sa sramotom. 4 Riječi su kao duboke vode iz usta ponekog čovjeka, žubor-potok, izvor mudrosti. 5 Nije pravo zauzimati se za krivca i onoga koji je pravedan otjerati sa suda. 6 Usne luđaka potpiru svađu, i njegova usta viču za batinom. 7 Luđaku su njegova usta na propast, i usne su njegove zamka njegovu životu. 8 Riječi su klevetnika kao poslastica; one ulaze u nutrinu tijela. 9 I tko je u poslu nemaran, brat je onome koji ruši. 10 Ime je Gospodnje tvrda kula; pravednik uteče u nju i sakriven je.