Nema milosti

13 srpanj

Um čovjeka usteže od srdžbe, a čast mu je oprostiti krivicu.

Izreke 19:11 (K. S.)

NADIMAK našeg automobila je Nemilosrdni. Svake nedjelje ponavlja se isto. U automobil stavim sve što mi je potrebno za crkvu, sjednem na svoje mjesto i zalupim vratima, a moj muž počne polako izlaziti iz garaže vozeći unatrag. I dok provjeravam je li sve na svojem mjestu, javlja se alarm. »Molim te,« kažem, »daj mi još samo minutu.« Naravno, odgovor je niječan jer alarm ostaje uključen tako dugo dok ne stavim sigurnosni pojas.

Ta je mala neugodnost dobar podsjetnik na to kakav bi bio naš život kada ne bi bilo milosti. Svatko od nas morao bi istoga trenutka odgovarati za svaku nepromišljenost. Ne bi bilo vremena za pokajanje ili promjenu ponašanja. Ne bi bilo opraštanja. Ne bi bilo milosti. Ne bi bilo nade.

Ponekad nam se život čini kao padanje u ponor bez milosti. Kada manje pogreške prerastu u velike nepromišljenosti ili kada odbijamo prijeći preko pogrešaka ili uvreda drugih, završavamo pritisnuti krivicom koju ne bismo trebali osjećati. U svojoj je milosti Bog poslao Isusa da ponese naš teret. Oni koji prihvate Božji dar milosti mogu je u Kristovo ime iskazivati drugima: »Prije svega imajte žarku ljubav jedan prema drugomu; jer ‘ljubav oprašta mnoge grijehe!’« (1 Petrova 4:8 K. S.).

– Julie Ackerman Link

Kada zahvalno priznamo da smo primili milost,
radosno ćemo je dijeliti drugima.

Prva Petrova poslanica 4:1-11

1 Kad je dakle Krist trpio tijelom, i vi se naoružajte istim uvjerenjem; jer tko trpi tijelom, raskinuo je s grijehom, 2 da preostalo vrijeme zemaljskoga života ne živi više po ljudskim požudama, nego po Božjoj volji. 3 Uistinu je dosta da ste prošlo vrijeme činili volju pogana, živeći u razuzdanosti, požudama, pijanstvu, raspuštenim gozbama, pijankama i bezbožnom idolopoklonstvu. 4 Zato se čude što vi ne trčite s njima u istu divlju razuzdanost, i grde vas. 5 Ali će oni polagati račun onome koji je spreman suditi žive i mrtve. 6 Jer zato se i mrtvima propovijedalo evanđelje, da budu suđeni kao ljudi s obzirom na tijelo, a po Bogu da žive Duhom. 7 Svemu se približio kraj. Budite dakle mudri i budni u molitvama! 8 A prije svega imajte neprestanu ljubav među sobom, jer ljubav pokriva mnoštvo grijeha! 9 Budite gostoljubivi jedni prema drugima bez mrmljanja! 10 Poslužujte jedni druge, svaki darom koji je primio, kao dobri upravitelji različite Božje milosti. 11 Ako tko govori, neka govori kao Božje riječi; ako tko služi, neka služi kao po jakosti koju Bog daje, da se u svemu slavi Bog po Isusu Kristu kome pripada slava i vlast u vijeke vjekova! Amen.