Žito na gorskim visinama

14 srpanj

U zemlji nek bude izobilja žita, na gorskim visinama klasje nek šumi k’o Libanon.

Psalam 72:16

TIJEKOM života bio sam na mnogim planinskim vrhovima SAD-a i mogu vam reći da tamo ne raste gotovo ništa. Vrhovi planina su uglavnom stjenoviti s nešto malo lišajeva. To nije mjesto na kojem ćete naći izobilje žita.

No, Salomon, pisac 72. psalma, tražio je od Boga da »bude izobilja žita, na gorskim visinama«. To je trebalo obilježiti njegovu vladavinu kao kralja. Ako je žito na visinama tako neuobičajeno, što je Salomon želi time reći? Da Bog može dati rezultate i na najneplodnijem tlu?

Možda o sebi mislite kao o neznatnoj osobi, nekome tko vrlo malo pridonosi Božjem kraljevstvu. Odvažite se, Bog može kroz vas dati obilnu žetvu. To je jedna od ironija vjere: Bog se koristi neznatnim da bi postigao veliko. Nema nas mnogo mudrih ili plemenitih. Mnogi smo neugledni i ni po čemu posebni. Ipak, Bog može upotrijebiti svakoga od nas. I suprotno onome što možda mislimo, upravo je naša slabost ono zbog čega nas Bog može upotrijebiti (pročitajte 1 Korinćanima 1:27-29; 2 Korinćanima 12:10).

Moguće je biti prevelik ili presmion da bi nas Bog upotrijebio, ali nikada ne možemo biti preneznatni. U Poslanici Hebrejima 11:34 čitamo: »… ojačaše od slabosti, postadoše junaci.« S Božjom pomoći možemo sve što On želi.

– David Roper

Da bismo iskusili Božju snagu, moramo priznati svoju slabost.

Psalam 72:12-20

12 Jer on će spasiti ubogoga koji vapi, potlačenoga koji nema pomoćnika. 13 On će se smilovati slabima i ubogima, i spasit će život jadnima. 14 Od tlačenja i nasilja otkupit će njihov život jer dragocjen je njihov život, krv njihova u očima njegovim. 15 Nek živi i nek mu daruju zlato iz Šebe! Nek svagda za njega mole i po cijeli dan neka ga blagoslivlju! 16 U zemlji nek bude izobilja žita, na gorskim visinama klasje nek šumi k’o Libanon, nek rastu stanovnici izvan gradova kao trava na polju. 17 Uvijeke neka traje njegovo ime! Dok je sunca neka njegovo ime traje! Svi narodi nek se blagoslivlju u njemu, svi narodi nazivali ga blaženim! 18 Nek je blagoslovljen Gospod, Gospodin Bog Izraelov, on jedini koji čini čudesa! 19 I nek je blagoslovljeno ime njegove slave u vjekove! Sva zemlja neka je puna njegove slave! Amen! Amen! 20 Svršetak molitava Davida, sina Jišajeva.