Osjećate li se okovanima

16 srpanj

Ne govorim zbog oskudice, jer sam navikao biti zadovoljan onim što imam.

Filipljanima 4:11

FILOZOF Boecije živio je u 6. stoljeću i kao vrstan političar bio je konzul Rimskoga Carstva. Nažalost, pao je u nemilost cara; optužili su ga za izdaju i zatočili. Čekajući smaknuće, molio je da mu daju pribor za pisanje kako bi mogao zapisivati svoja razmišljanja. Tako je nastalo poznato klasično duhovno štivo o utjesi. Dok je razmišljao o tome što ga čeka, vjera u Krista utjecala je na njegov način razmišljanja. Smatrao je da je teško samo ono što mislimo da je teško i obratno – svako stanje je radosno ako je onaj koji ga podnosi zadovoljan. Napisao je: »Samo u svojoj nutrini čovjek može iskusiti istinsku radost.« Shvatio je da su naš stav prema okolnostima koje se mijenjaju i zadovoljstvo stvar odabira.

Apostol Pavao je potvrdio ideju da je način gledanja na okolnosti važniji od samih okolnosti. I dok je i sam bio u kućnom pritvoru, napisao je: »… jer sam navikao biti zadovoljan onim što imam« (r. 11). Obojica su mogli biti zadovoljni jer su snagu crpili od Boga koji se ne mijenja.

Osjećate li se okovanima teškim okolnostima? Bog vam može dati zadovoljstvo. Trajno zadovoljstvo možete naći jedino u Njemu. Psalmist je napisao: »… ispunit ćeš me radošću svoje prisutnosti« (Psalam 16:11).

– Dennis Fisher

Kada je Bog sve što imate, imate sve što trebate.

Psalam 16:1-11

2 Čuvaj me, Bože, jer u tebe se uzdam. Govorim Gospodu: »Ti si moj gospodar. Izvan tebe nema za mene sreće.« 3 Pravednicima koji su u zemlji, plemenitima, ide sva moja ljubav. 4 Umnoži bol onih koji idu za tuđim idolima. Njima neću nikada prinositi krvnih ljevanica, niti ću prljati svoje usne njihovim imenima. 5 Gospod je moja baština i moj pehar; ti uzdržavaš moju sudbinu. 6 Dio moje sudbine pao je na dobru zemlju. Doista, moja mi se baština veoma dopada. 7 Blagoslivljam Gospoda koji me savjetovao. I noću moje srce opominje. 8 Uvijek pred sobom imam Gospoda. On mi je zdesna i zato nikada ne posrćem. 9 Zato se raduje moje srce i veseli moj duh, i moje tijelo počiva u sigurnosti. 10 Jer ne ćeš predati moje duše Podzemlju, niti dati da tvoj pravednik gleda trulost. 11 Ti ćeš mi objaviti stazu života, ispunit ćeš me radošću svoje prisutnosti, vječnom milinom desnice svoje.