Izgledati dobro

17 srpanj

… i pazimo jedni na druge u poticanju na ljubav i dobra djela.

Hebrejima 10:24

NAKON što je isprobala moje nove sunčane naočale, kći mi ih je vratila i rekla: »Mama, to nisu sunčane naočale. To su samo lijepi okviri s tamnim staklima. Da pogodim,« rekla je, »kupila si ih samo zato što ti dobro stoje.«

Moram priznati da me moja kći stvarno poznaje. Nisam pogledala imaju li naočale UV zaštitu ni sprječavaju li uopće prodor sunčeve svjetlosti. Bilo mi je bitno jedino to kako mi pristaju.

Većina nas voli dobro izgledati. Želimo ostaviti dojam da je »sve pod kontrolom«, da nas ne pritišću nevolje, brige, kušnje ili žalost.

Stvari postaju mnogo opasnije kada je riječ o duhovnosti. Nastojanje da održimo privid savršenstva na svojem duhovnom putovanju ne pomaže ni nama niti našim suputnicima. Za razliku od toga, dijeljenje svojih nevolja s drugim vjernicima služi i nama i drugima. Kada smo iskreniji, vjerojatno ćemo naći ljude koji se nalaze u sličnoj situaciji. I što više uživamo u odnosu s Bogom, što smo svjesniji vlastite grješnosti i nedostojnosti, Bog će nas moći bolje iskoristiti da pomažemo drugima.

Dopustimo Bogu da ukloni naše pretvaranje »i pazimo jedan na drugoga da se potičemo na ljubav i dobra djela!« (r. 24 K. S.)

– Cindy Hess Kasper

Vjernici su jaki kada ne stoje sami.

Poslanica Hebrejima 10:19-25

19 Imamo dakle, braćo, osiguran ulazak u svetište krvlju Isusa 20 koji nam je otvorio put novi i živi zavjesom, to jest svojim tijelom. 21 Imamo i velikoga svećenika nad Božjom kućom. 22 Zato pristupajmo istinitim srcem u punini vjere, srca očišćenog od ljage na savjesti, i tijela opranog čistom vodom! 23 Čvrsto držimo nadu, jer je vjeran onaj koji je obećao, 24 i pazimo jedni na druge u poticanju na ljubav i dobra djela. 25 Ne propuštajmo svoj sastanak, kao što neki imaju običaj, nego bodrimo jedni druge tim više što vidite da se približava Dan.