Izmišljene ili pustolovne

19 srpanj

A Ti ostaješ isti i godine Tvoje nemaju kraja.

Psalam 102:28

MOJ je djed volio pričati priče, a ja sam ih volio slušati. Imao je dvije vrste pripovijedaka. »Izmišljene« su bile priče s djelićem istine i mijenjale su se svakim novim pripovijedanjem. »Pustolovne« priče govorile su o događajima koji su se zaista dogodili i činjenice se nikada nisu mijenjale. Jednog je dana moj djed ispričao priču koja se činila nevjerojatnom da bi bila istinita.

»Izmišljena«, rekao sam, ali djed je uporno tvrdio da je istinita. Iako se njegovo pripovijedanje nije mijenjalo, nisam mu vjerovao. Bila je tako neobična.

Tada sam jednoga dana na radiju čuo nešto što je potvrdilo istinitost djedove pripovijetke. »Izmišljena« je odjednom postala »pustolovna«. Bio je to dirljiv trenutak koji je u mojim očima učinio djeda još vjerodostojnijom osobom.

Kada je psalmist pisao o nepromjenjivoj Božjoj naravi (r. 28), pisao je o istoj Božjoj vjerodostojnosti – nama. Ta se istina ponavlja u Poslanici Hebrejima. U 8. retku 13. poglavlja čitamo: »Isus Krist je isti jučer i danas i uvijeke.« To može naše srce uzdići iznad svakodnevnih nevolja i podsjetiti nas da nepromjenjivi, vjerni Bog vlada čak i kaosom promjenjivog svijeta.

– Randy Kilgore

Neka u vašim olujama Božja postojanost donese mir vašem srcu.

Psalam 102:19-29

19 Nek se napiše ovo za budući naraštaj, nanovo stvoren narod nek hvali Gospoda: 20 »Jer Gospod je pogledao sa svoga uzvišenog Svetišta, s neba na zemlju gleda, 21 da čuje jecanje zasužnjenih, da oslobodi sinove smrti; 22 da se navješćuje na Sionu ime Gospodnje i njegova slava u Jeruzalemu, 23 kad se zajedno skupe narodi i kraljevstva da služe Gospodu.« 24 On putem slomi snagu moju, skratio je moje dane. 25 Rekoh: »Bože moj, ne uzimaj me u polovini mojih dana! Tvoje godine traju za sva pokoljenja.« 26 U početku utemeljio si zemlju, i nebo je djelo ruku tvojih. 27 Oni će proći, a ti ostaješ. Svi će ostarjeti kao haljina; kao odjeću ti ih promijeniš i oni se raspadnu. 28 A ti ostaješ isti i godine tvoje nemaju kraja. 29 I sinovi tvojih slugu imat će prebivalište; njihovo potomstvo učvrstit će se pred tobom.