Mašite bijelom zastavom

23 srpanj

Čuj, Izraele! Gospodin je Bog naš, jedini Gospodin!
Ljubi Gospodina, Boga svojega.

Ponovljeni zak. 6:4,5

KADA sam nedavno gledao videozapis bogoštovlja u Južnoj Americi, primijetio sam nešto što nisam vidio nikada prije. Kada je propovjednik pozvao prisutne da predaju život Kristu, jedan je muškarac iz džepa izvadio bijelu maramicu i počeo njome mahati kao zastavom. Zatim drugi, pa treći. Dok su suze tekle niz njihove obraze, izražavali su potpunu predaju Isusu.

Pitao sam se znači li ta bijela zastava još nešto osim predaje. Mislim da su Bogu mahali zastavama ljubavi. Kada je svome narodu rekao: »Ljubi Gospodina, Boga svojega« (r. 5), bio je to poticaj da svoje živote predaju Njemu.

S Božjeg stajališta, život s Njime puno je više od nastojanja da budemo dobri. Tu je uvijek riječ o odnosu – odnosu u kojem je predaja način da Mu iskažemo zahvalnost i ljubav. Isus je iz ljubavi prema nama predao sebe. Otišao je na križ da nas oslobodi okova grijeha i povede nas putem prema svemu što je dobro i veličanstveno.

Nemamo dovoljno riječi da kažemo Bogu koliko Ga volimo! Zato pokažimo ljubav predajući Mu svoje srce i život, i slijedimo Ga.

– Joe Stowell

Predajem Ti sve, Isuse, sve što znam i što imam.

Sebi ništa ne ostavljam, samo kad Tebe imam.

Predaja je Božji jezik ljubavi.

Ponovljeni zakon 6:1-9

1 To su zapovijedi, zakoni i naredbe koje Gospodin, Bog vaš, zapovjedi da vas učim. Po njima trebate živjeti u zemlji u koju idete, da je uzmete u posjed. 2 Boj se Gospodina, Boga svojega, i drži njegove zakone i zapovijedi, koje ti dajem, ti i tvoje dijete, i tvoja unučad, sve dane života, da živiš dugo! 3 Poslušaj ih, dakle, Izraele, i savjesno ih ispunjavaj, da ti bude dobro i da se veoma umnožiš! Jer Gospodin, Bog vaših otaca, obećao ti je zemlju u kojoj teče mlijeko i med. 4 Čuj, Izraele! Gospodin je Bog naš, jedini Gospodin! 5 Ljubi Gospodina, Boga svojega, svim srcem, svom dušom i svom snagom svojom! 6 Ove zapovijedi, što ti ih dajem danas, neka ti budu upisane u srcu! 7 Napominji ih svojoj djeci! Govori o njima ili kad boraviš kod kuće ili kad si na putu, ili kad liježeš ili kad ustaješ! 8 Priveži ih sebi kao znak na svoju ruku! Nosi ih kao spomen na čelu 9 i napiši ih na dovratnike svoje kuće i na svoja vrata!