Svaku zvijezdu njezinim imenom naziva

24 srpanj

On određuje broj zvijezdama, svaku njezinim imenom naziva.

Psalam 147:4

NA zaravni iznad pustinje Atakama u Čileu, ALMA, najveći radioteleskop na svijetu omogućuje astronomima da vide svemir bolje nego ikada prije. Luis Andres Henao je za Associated Press napisao članak o znanstvenicima iz brojnih zemalja »koji traže odgovor na pitanje nastanka svemira – od najhladnijih plinova i prašine iz kojih nastaju galaksije i rađaju se zvijezde do energije nastale Velikim praskom«.

Biblija veliča snagu i bezgranični um Boga koji »određuje broj zvijezdama i svaku njezinim imenom naziva« (r. 4). No, taj Stvoritelj nije daleka, neosobna sila nego brižni nebeski Otac koji »iscjeljuje one koji su slomljena srca i zavija rane njihove« (r. 3). »Gospod podiže ponizne« (r. 6) i uživa u onima »koji Ga se boje, i uzdaju se u milost Njegovu« (r. 11).

Bog nas toliko voli »da je predao svojega jedinorođenog Sina da svaki koji vjeruje u Njega ne propadne, nego da ima vječni život« (Ivan 3:16).

Britanski pisac J. B. Phillips nazvao je Zemlju »posjećenim planetom«, gdje Princ slave još uvijek dovršava svoj plan. Našu nadu za danas, i zauvijek, polažemo u ljubav i milost Boga koji zna ime svake zvijezde.

– David McCasland

Bog koji zna ime svake zvijezde zna i vaše i moje ime.

Psalam 147:1-9

1 Hvalite Gospoda! Jer je lijepo svirati Bogu našemu. Jer je milo složno pjevati hvale njegove. 2 Gospod gradi Jeruzalem; okuplja raspršene Izraelce. 3 On iscjeljuje one koji su slomljena srca i zavija rane njihove; 4 on određuje broj zvijezdama, svaku njezinim imenom naziva. 5 Velik je Gospod naš i vrlo snažan! Njegova mudrost nema granica. 6 Gospod pridiže ponizne, bezbožnike do zemlje ponizuje. 7 Pjevajte Gospodu pjesmu hvale! Svirajte na citru Bogu našemu! 8 Njemu koji oblacima nebo zastire, zemlji kišu sprema, čini da na gorama trava raste, 9 životinjama hranu daje i mladim gavranima kada grakću.