Hrabri i dosljedni

28 srpanj

I kad ih vidje Pavao, dade hvalu Bogu i ohrabri se.

Djela ap. 28:15

DOK sam čitao osmrtnicu Eugenea Pattersona, koji je kao urednik Atlanta Constitutiona od 1960. do 1968. dobio prestižnu Pulitzerovu nagradu, uočio sam dvije stvari. Prvo, dugi je niz godina bio neustrašivi borac za ljudska prava u vrijeme kada su se mnogi protivili rasnoj jednakosti. Drugo, osam je godina svakoga dana pisao kolumnu u spomenutim novinama. To su 2922 novinska članka. Dan za danom, godinu za godinom. Odvažnost i dosljednost imale su odlučujuću ulogu u njegovu životu.

Iste vrline vidimo i kod apostola Pavla. U Djelima apostolskim od 13 do 28 poglavlja zabilježena je njegova odvažnost u nizu potresnih situacija. Dok je putovao u Rim na suđenje, doživjeli su brodolom i iskrcali se južno od Rima gdje ih je dočekalo mnoštvo braće u Kristu (pročitajte Djela ap. 28:11-15). »I kad ih vidje Pavao«, piše Luka »dade zhvalu Bogu i ohrabri se« (r. 15). Tijekom sljedeće dvije godine Pavao je bio zatočen u unajmljenom stanu i »primao je sve koji su mu dolazili, propovijedajući Božje kraljevstvo i učeći o Gospodinu Isusu Kristu sa svom slobodom, bez smetnje« (r. r. 30,31).

Svaki Kristov sljedbenik može biti hrabar i istodobno ohrabrivati druge. Gospodin može danas i nas upotrijebiti da ohrabrujemo jedni druge.

– David McCasland

Kada ljudi s vama podijele svoje strahove, vi tada s njima podijelite svoju hrabrost.

Djela apostolska 28:11-16,30-31

11 Nakon tri mjeseca otplovismo na aleksandrijskoj lađi koja je bila prezimila na otoku, a imala je kao znak Dioskure. 12 I doplovivši u Sirakuzu, ostadosmo ondje tri dana. 13 A otamo otplovivši, dođosmo u Regij; i nakon jednoga dana, kad puhnu južnjak, dođosmo drugi dan u Puteole. 14 Ondje nađosmo braću, i oni nas zamoliše da ostanemo kod njih sedam dana.
Evo kako smo stigli u Rim. 15 Otišli smo otamo, a braća iz Rima, čuvši za nas, izađoše nam ususret do Apijeva trga i Tri krčme. I kad ih vidje Pavao, dade hvalu Bogu i ohrabri se. 16 A kad uđosmo u Rim, Pavlu bi dopušteno da živi posebno u svom stanu s vojnikom koji ga je čuvao.
30 Pavao je živio pune dvije godine u svom unajmljenom stanu, i primao je sve koji su mu dolazili, 31 propovijedajući Božje kraljevstvo i učeći o Gospodinu Isusu Kristu sa svom slobodom, bez smetnje.