Vatreni govor

02 srpanj 2015

Pročitajte: Jakovljeva poslanica 3:2-10

2 Svi naime posrćemo u mnogome. Ako tko u riječi ne posrće, taj je savršen čovjek; može zauzdati i sve tijelo. 3 Ako li konjima stavimo uzde u usta da nam se pokoravaju, tada upravljamo cijelim njihovim tijelom. 4 Gle i lađe, iako su velike i silni ih vjetrovi gone, a bivaju usmjeravane malim kormilom kamo god hoće kormilareva volja. 5 Tako je i jezik malen ud, a ipak čini velike stvari. Gle, mala vatra, a koliku šumu spali! 6 I jezik je vatra, svijet nepravde. Jezik među našim udovima kalja sve tijelo i pali kolo našega života, sam zapaljen od pakla. 7 Doista, sve životinje – zvijeri, ptice, gmazovi i morske živine – mogu se ukrotiti i bivaju ukroćene od čovjeka, 8 a jezik nitko od ljudi ne može ukrotiti, to nemirno zlo, puno smrtonosnoga otrova. 9 Njime blagoslivljamo Boga i Oca, i njime proklinjemo ljude koji su stvoreni na Božju sliku. 10 Iz istih usta izlazi blagoslov i kletva. Braćo moja, ne smije se to događati.

Vaša riječ neka je svagda ljubazna, začinjena solju, da znate odgovarati svakome kako treba!

Kološanima 4:6

RODOM sam iz Južne Gane. Ondje su šumski požari uobičajena pojava u sušnom razdoblju. Svjedočio sam brojnim požarima na pašnjacima i brižno obrađenim poljima kada bi vjetar donio malu žeravicu opuška nemarno odbačenog uz rub ceste. Kada je sve suho, dovoljna je mala iskra da nastane požar koji će uništiti sve pred sobom.

Tako Jakov opisuje jezik. On je »vatra, svijet nepravde… među našim udovima kalja sve tijelo i pali kolo našega života, sam zapaljen od pakla« (Jakovljeva 3:6). Izgovorena laž ovdje ili kleveta ondje, zlobna primjedba negdje drugdje, i odnosi su uništeni. »Govor nekih probada kao ubodi mača« piše u Mudrim izrekama 12:18, »a jezik mudrih donosi iscjeljenje.« Jednako kao što vatra može biti i opasna i korisna, tako je i s jezikom. I »smrt i život u vlasti su jezika« (18:21).

Da bi naša riječ odražavala Božju prisutnost u nama i ugađala Mu, »neka je svagda ljubazna i začinjena solju« (Kološanima 4:6). Kada u razmirici izražavamo svoje mišljenje, zamolimo Boga da nam pomogne odabrati riječi koje će biti Njemu na slavu.

– Lawrence Darmani

Gospode, vodi moje razgovore danas. Neka moje riječi ohrabre i podignu druge umjesto da ih unište. Želim da budeš zadovoljan onime što čuješ.

Ljutnja nas može natjerati da kažemo što mislimo, a trebali bismo misliti što govorimo.