Pismo s bojišnice

03 srpanj 2015Pročitajte: Druga poslanica Timoteju 4:1-8

1 Zaklinjem te pred Bogom i Isusom Kristom koji će suditi žive i mrtve, njegovim dolaskom i njegovim kraljevstvom: 2 Propovijedaj riječ, nastoj oko toga kad imaš dobru priliku, ali i kad prilika nije dobra, uvjeravaj, opominji, ohrabruj sa svom strpljivošću i naukom! 3 Doći će naime vrijeme kad zdravi nauk ne će podnositi, nego će po svojim strastima skupiti sebi učitelje, da im golicaju uši. 4 I odvraćat će uši od istine, a okretat će se k bajkama. 5 A ti budi razborit u svemu, podnosi zlo, čini djelo evanđelista, svoju službu obavljaj potpuno! 6 Doista, ja se već žrtvujem, i približilo se vrijeme moga odlaska. 7 Dobar sam boj vojevao, trku dovršio, vjeru očuvao. 8 Uostalom, meni je pripravljen vijenac pravde koji će mi dati Gospodin, pravedni sudac u onaj dan. A ne samo meni, nego i svima koji ljube njegov dolazak.

Dobar sam boj vojevao, trku dovršio, vjeru očuvao.

2 Timoteju 4:7

VIŠE od dva desetljeća Andrew Caroll poticao je ljude da ne bacaju pisma koja su im za vrijeme Drugoga svjetskog rata s bojišnice slali članovi obitelji ili prijatelji. Caroll je direktor centra na Sveučilištu Chapman u Kaliforniji u kojem pohranjuju ta pisma i smatra da su upravo ona nenadomjestiva karika koja povezuje obitelji i otvara vrata boljem razumijevanju. »Mladi ljudi čitaju ta pisma,« kaže Caroll, »postavljaju pitanja i zaključuju: ‘Sada razumijem što ste pretrpjeli i što ste žrtvovali.’«

Kada je apostol Pavao bio zatočen u Rimu, svjestan da će ubrzo umrijeti, napisao je pismo mladom čovjeku kojeg je smatrao »sinom u vjeri«, Timoteju. Kao vojnik na bojišnici Pavao mu je otvorio srce: »Doista, ja se već žrtvujem, i približilo se vrijeme moga odlaska. Dobar sam boj vojevao, trku dovršio, vjeru očuvao. Uostalom, meni je pripravljen vijenac pravde koji će mi dati Gospodin, pravedni sudac u onaj dan. A ne samo meni, nego i svima koji ljube Njegov dolazak« (r. r. 6-8).

Kada u Bibliji čitamo pisma koja su nama ostavili heroji kršćanske vjere i vidimo što su pretrpjeli zbog ljubavi prema Kristu, dobivamo hrabrost slijediti njihov primjer i ostati postojani u vjeri zbog onih koji dolaze poslije nas.

– David McCasland

Bože, daj nam snagu za duhovne bitke s kojima smo danas suočeni, znajući da si Ti izvojevao konačnu pobjedu.

Trčite utrku pogleda uprta u vječnost.