Polagani hod

07 srpanj 2015Pročitajte: Job 16:1-5

1 Nato odvrati Job:
2 Slušao sam dosta takvih riječi;
svi ste vi kukavni tješioci.
3 Jesu li pri kraju puste riječi?
Što te tjera da mi tako odvraćaš?
4 I ja bih mogao govoriti kao vi;
kad biste samo bili na mojemu mjestu,
lijepe bih vam držao govore, žaleći vas,
mahao bih glavom na vas.
5 Hranio bih vas svojim ustima,
govor bih svoj začinjao utješnim kretnjama.

A ja ću moliti Oca i dat će vam drugoga Branitelja, da ostane s vama dovijeka.

Ivan 14:16

PETOGODIŠNI Caleb bio je bolestan. Ozbiljno bolestan. Zbog bolesti živčanog sustava bio je privremeno nepokretan. Njegovi su se roditelji molili. I čekali. Caleb se polako počeo oporavljati. Kada su nakon nekoliko mjeseci liječnici dopustili da ide u školu, sve što je Caleb mogao bio je spor, nesiguran hod. Jednoga dana tata ga je posjetio u školi. Ugledao je svoga sina kako se teškom mukom uspinje stepenicama na igralište. A onda je ugledao Calebova prijatelja Tylera kako hoda uz njega. Tijekom cijeloga odmora, dok su se druga djeca utrkivala, skakala i igrala, Tyler je sa svojim prijateljem polako hodao igralištem.

Job bi sigurno dao sve za prijatelja poput Tylera. Umjesto toga imao je trojicu prijatelja koji su bili sigurni u njegovu krivicu. »Promisli, tko je pravedan poginuo i gdje je pravedni uništeni?« (Job 4:7) Takve su optužbe natjerale Joba da ogorčeno izjavi: »Svi ste vi kukavni tješitelji!« (16:2)

Isus nije bio takav! Večer uoči raspeća našao je vremena da utješi učenike. Obećao im je Duha Svetoga koji će ostati s njima »dovijeka« (Ivan 14:16) i uvjeravao ih: »Ne ću vas ostaviti sirote, doći ću k vama« (r. 18). A neposredno prije povratka svome Ocu je rekao: »Evo, Ja sam s vama u sve dane do svršetka svijeta« (Matej 28:20). Onaj tko je umro za nas, hoda s nama svaki mukotrpan korak.

– Tim Gustafson

Budimo slični Isusu da u tišini sjedimo s prijateljem koji pati.