Svladavanje prepreka

09 srpanj 2015.jpgPročitajte: Djela apostolska 15:36-41

36 Poslije nekog vremena reče Pavao Barnabi: »Vratimo se i obiđimo braću, da vidimo kako im je po svim gradovima u kojima smo propovijedali Gospodnju riječ!« 37 A Barnaba je htio uzeti sa sobom i Ivana zvanog Marko. 38 Ali je Pavao smatrao da ne treba uzimati sa sobom onoga koji se od njih odijelio u Pamfiliji i nije išao s njima na djelo. 39 Nastala je tolika nesloga da su se razišli. Barnaba je uzeo Marka i otplovio na Cipar. 40 A Pavao je, izabravši Silu, pošao na put uz ispraćaj braće koji su ga izručili Gospodnjoj milosti. 41 Prolazio je kroz Siriju i Ciliciju i utvrđivao crkve.

Bolje je dvojici nego jednome… Jer padne li jedan, digne ga opet njegov drug.

Propovjednik 4:9,10

KADA je moja kći Debbie bila mala, pohađala je baletnu školu. Jedna od vježbi bilo je preskakivanje smotane prostirke za vježbanje. Prvi njezin pokušaj završio je tako što je skočila na prostirku, odbila se i pala na stražnjicu. Začuđeno je sjedila na podu, a zatim počela plakati. Brzo sam joj pomogao da ustane i utješio ju. Zatim sam držeći ju za ruku trčao s njom sve dok nije uspješno preskočila prostirku. Debbie je trebala moju pomoć da preskoči prepreku.

Dok je pomagao Pavlu na njegovom prvom misijskom putovanju, Ivan Marko se i sam suočio s preprekom. Nastali su problemi i on je odustao. Kada je Barnaba predložio Pavlu da Marka uzme na svoje drugo putovanje, došlo je do sukoba. Barnaba je Marku želio pružiti drugu priliku, ali Pavao ga je smatrao nepotrebnim teretom. Na kraju je svaki otišao svojim putem. »Barnaba je uzeo Marka i otplovio na Cipar« (Djela ap. 15:36-39).

U Bibliji ne piše ništa o tome kako je Ivan Marko prihvatio Barnabinu pomoć u svladavanju prepreke. No, čini se da se pakazao dobrim jer je Pavao nakon nekog vremena napisao da mu je »koristan za služenje« (2 Timoteju 4:11).

Vidimo li vjernika kako se muči s očiglednim neuspjehom, priskočimo mu upomoć.

– Dennis Fisher

Ljubaznost podiže kada nevolje vuku dolje.