Postojani u službi

20 srpanj 2015Pročitajte: Druga poslanica Timoteju 2:1-10

1 Ti se dakle, sine moj, utvrđuj u milosti koja je u Kristu Isusu. 2 Ono što si čuo od mene po mnogim svjedocima povjeravaj vjernim ljudima, koji će biti sposobni i druge naučiti! 3 Podnosi sa mnom nevolje kao dobar vojnik Krista Isusa! 4 Nijedan borac ne upušta se u svagdanje poslove ovoga svijeta; inače ne će ugoditi vojskovođi. 5 A ako se tko i bori, dobiva vijenac samo ako se pravilno bori. 6 Poljodjelac koji se trudi najprije treba primiti od plodova. 7 Razumij što govorim, jer Gospodin će ti dati razumijevanje u svemu.
8 Sjeti se da je Isus Krist koji je uskrsnuo od mrtvih, od Davidova roda, po mojemu evanđelju, 9 za koje trpim zlo sve do okova kao zločinac! Ali riječ Božja nije okovana! 10 Zato podnosim sve zbog izabranih, da i oni postignu spasenje u Kristu Isusu s vječnom slavom.

Podnosi sa mnom nevolje kao dobar vojnik Krista Isusa!

2 Timoteju 2:3

CLIVE S. Lewis je kao vojnik sudjelovao u Prvome svjetskom ratu i zato mu nisu bile strane nedaće vojnika. U jednom je javnom obraćanju za vrijeme Drugoga svjetskog rata vrlo zorno opisao nevolje s kojima se susreće svaki vojnik: »Sve čega se bojimo, sve nedaće… prisutne su u životu vojnika za vrijeme rata. Poput bolesti, rat donosi bol i smrt. Poput siromaštva, prate ga loši uvjeti stanovanja, hladnoća, vrućina, žeđ i glad. Poput ropstva donosi ponižavanje, patnju i nepravdu. Poput izgnanstva odvaja vas od onih koje volimo.«

Apostol Pavao je upotrijebio tu sličnost vjernika i vojnika da opiše nevolje koje mogu snaći vjernika u službi Kristu. Pavao – sada već pri kraju života – strpljivo je podnio sve nedaće za Evanđelje. U svome pismu on ohrabruje Timoteja da učini isto: »Podnosi sa mnom nevolje kao dobar vojnik Krista Isusa!« (r. 3)

Služenje Kristu iziskuje ustrajnost. Možda nas snađu nevolje poput bolesti, problemi u obitelji ili neimaština. Ali kao dobar vojnik idemo dalje – s Božjom pomoći – zato što služimo Kralju nad kraljevima i Gospodaru nad gospodarima koji se žrtvovao za nas!

– Dennis Fisher

Za Tebe rado stradam, jer Tvoju ljubav znam.

O, daj mi takvu vjeru da ti i život dam.

Božja nas ljubav ne štiti od nevolja, ali nam pomaže da ih nadvladamo.