Bolje od buđenja

03 listopad 2015Pročitajte: Evanđelje po Luki 23:33-43

33 Kad dođoše na mjesto koje se zove Lubanja, razapeše ga ondje. Isto tako zločince, jednoga s njegove desne, drugoga s njegove lijeve. 34 A Isus se molio: »Oče, oprosti im; jer ne znaju što čine!« Zatim razdijeliše njegove haljine bacivši za njih kocku. 35 Narod je tamo stajao i gledao. A članovi Visokoga vijeća rugali su se: »Druge je spasio; neka sad spasi samoga sebe, ako je Božji Pomazanik, Izabranik.« 36 I vojnici su mu se rugali. Pristupali su k njemu, pružali mu ocat 37 i govorili: »Ako si židovski kralj, spasi samoga sebe!« 38 Nad njim je bio natpis: »Kralj židovski«.
39 Jedan od zločinaca što su visjeli na križu hulio je na njega govoreći: »Zar nisi ti Mesija? Onda spasi samoga sebe i nas!« 40 A drugi je ovoga korio i govorio: »Zar se ne bojiš Boga, kad i sam trpiš jednaku kaznu? 41 Mi dakako s pravom, jer primamo pravednu kaznu za svoja djela, a ovaj nije ništa zlo počinio.« 42 Onda nastavi: »Isuse, spomeni me se kad dođeš u svoje kraljevstvo!« 43 On mu reče: »Zaista, kažem ti: Danas ćeš još biti sa mnom u raju!«

Danas ćeš još biti sa mnom u raju!

Luka 23:43

JESTE li ikada imali osjećaj da vam je život upropašten jer ste učinili nešto nepromišljeno, sramotno ili čak kažnjivo – a onda ste se probudili i shvatili da je to bio samo san? A što ako nije bio samo ružan san? Što ako je sve to stvarnost – bilo za vas bilo za nekoga koga volite?

S takvom se situacijom susrećemo u George MacDonaldsovu romanu iz 19. stoljeća pod naslovom The Curate’s Awakening (Kapelanovo buđenje). Priča je to o kapelanu koji je otkrio da govori o Bogu u kojeg nije ni siguran da vjeruje. Nekako u to vrijeme pozvali su ga mladiću koji je na bolesničkoj postelji gubio razum progonjen ubojstvima koja je počinio.

U dirljivoj borbi koja slijedi kapelan otkriva ono što svi trebamo shvatiti: olakšanje koje osjećamo kada se probudimo iz noćne more nije ništa u usporedbi s onime kada zakoračimo u stvarnost Božjega praštanja, za koje smo mislili da je predobro da bi bilo istinito.

Gdje ćemo pronaći milost koju trebamo? Naći ćemo ju u Isusu. Dok je visio na križu, rekao je razbojniku koji ga je molio da mu pomogne: »Danas ćeš još biti sa mnom u raju!« (r. 43)

– Mart DeHaan

… tad shvaćam grješnost svoju svu i dug svoj veliki,

tu milost spoznajem iznova, dar Božje ljubavi.

Spašeni smo Božjom milošću, ne vlastitom zaslugom.