Igranje s vatrom

06 listopad 2015Pročitajte: Evanđelje po Ivanu 15:10-20

10 Ako zapovijedi moje budete držali, ostat ćete u mojoj ljubavi, kao što sam i ja držao zapovijedi svog Oca i ostajem u njegovoj ljubavi.
11 Ovo sam vam govorio da bude radost moja u vama, i da vaša radost bude savršena. 12 Ovo je moja zapovijed: Ljubite se među sobom kao što sam ja vas ljubio! 13 Od ove ljubavi nitko veće nema, da tko svoj život položi za svoje prijatelje. 14 Vi ste moji prijatelji ako činite što vam ja zapovijedam. 15 Više vas ne nazivam slugama, jer sluga ne zna što radi njegov gospodar; nego sam vas nazvao prijateljima, jer sam vam objavio sve što sam čuo od svoga Oca. 16 Ne izabraste vi mene, nego ja izabrah vas i postavih vas da idete i rod donosite i da vaš rod ostane; što god zamolite od Oca u moje ime, dat će vam. 17 Ovo vam zapovijedam: Ljubite se među sobom!
18 Ako svijet mrzi vas, znajte da je mene mrzio prije nego vas! 19 Kad biste bili od svijeta, svijet bi svoje ljubio; a kako niste od svijeta, nego vas ja izabrah iz svijeta, zato vas mrzi svijet. 20 Sjetite se riječi koju vam rekoh: Nije sluga veći od svoga gospodara. Ako su progonili mene, i vas će progoniti; ako su držali moju riječ, i vašu će držati.

Tko ima Moje zapovijedi i drži ih, on je onaj koji Me ljubi… i Ja ću ga ljubiti i očitovat ću Mu sebe samoga.

Ivan 14:21

DOK sam bio dječak mama me je upozoravala da se nikada ne igram s vatrom. Pa ipak sam jedanput odlučio vidjeti što će se dogoditi ako to učinim. Uzeo sam kutiju šibica i malo papira i otišao u dvorište. Dok mi je srce snažno lupalo, kleknuo sam na zemlju i zapalio papir.

A onda sam ugledao mamu kako ide prema meni. Nisam želio da me uhvati na djelu pa sam nogama zaklonio vatru da ne vidi što radim. No mama je viknula: »Danny, pazi! Gori vatra!« Srećom, dovoljno sam brzo maknuo noge i nisam se opekao. Shvatio sam da cilj majčina pravila o zabrani igranja s vatrom nije da mi pokvari zabavu, nego da me zaštiti.

Nekada ne razumijemo svrhu Božjih zapovijedi. Možda čak mislimo da Bog smišlja pravila kako bi nam uskratio užitke i pokvario nam svako veselje. No Bog od nas traži da ga slušamo zato što Mu je na srcu naše dobro. Tako dugo dok smo Mu poslušni, ostajemo u Njegovoj ljubavi i Njegova radost ostaje u nama (pročitajte Ivan 15:10,11).

Zato kada nas Bog upozorava da ne griješimo, On to radi za naše dobro. Želi nas zaštititi od »igranja s vatrom« jer ćemo se opeći.

– Dennis Fisher

Straži, dušo moja, kušaća mnogo je;

a grijeha moć je velika i vjeri ruga se.

Bog nam je u svojoj Riječi dao upozorenja da nas zaštiti.