Lakomislene riječi

08 listopad 2015Pročitajte: Prva Petrova poslanica 2:13-25

13 Budite dakle pokorni svakoj ljudskoj uredbi zbog Gospodina: bilo kralju kao vrhovnom poglavaru, 14 bilo namjesnicima kao onima koje on šalje da kazne zločince, a pohvale dobre. 15 Doista je Božja volja da dobrim djelima ušutkate neznanje bezumnih ljudi. 16 Ponašajte se kao slobodni, ali ne da biste imali slobodu za pokrivalo pakosti, nego kao Božje sluge. 17 Sve poštujte, braću ljubite, Boga se bojte, kralja častite!
18 Sluge, budite sa svim poštovanjem pokorni gospodarima, ne samo dobrima nego i zlima! 19 Ako tko iz savjesnosti prema Bogu podnosi protivštine i trpi nepravde, to je uistinu milost. 20 Jer kakva je slava ako zbog prijestupa podnosite kazne? Ali ako dobro činite i pritom strpljivo trpite, to je Bogu ugodno. 21 Doista, na to ste pozvani, jer je i Krist trpio za vas i ostavio vam primjer da idete za njegovim stopama.
22 »On koji ne učini grijeha
i u čijim se ustima ne nađe prijevara.«
23 Kad su ga vrijeđali, nije uzvraćao uvredama. Nije prijetio dok je trpio, nego se prepustio onome koji ga je nepravedno osudio. 24 On je naše grijehe sam na svojemu tijelu iznio na drvo, da grijesima umremo i pravdi živimo. Njegovim se ranama iscijeliste. 25 Doista, bili ste kao izgubljene ovce, ali sad se obratiste k pastiru i čuvaru svojih duša.

Kad su Ga vrijeđali, nije uzvraćao uvredama.

1 Petrova 2:23

VOZILI smo se gotovo pola sata kada se moja kći počela žaliti sa stražnjeg sjedala automobila. Kada sam pitala: »Što se dogodilo?« rekla je da ju je brat zgrabio za ruku. On je trvdio da ju je uhvatio za ruku zato što ga je uštipnula. Na to je ona rekla da ga je uštipnula zato što joj je rekao nešto ružno.

Nažalost, takav način ponašanja, svojstven djeci, možemo vidjeti i kod odraslih. Jedna osoba uvrijedi drugu i osoba koja je pozljeđena kaže nešto ružno. Na to onaj koji je sve započeo uzvraća novom uvredom. Nedugo zatim ljutnja i ružne riječi unište odnos.

U Bibliji čitamo da »govor nekih probada kao ubodi mača«, ali »blag odgovor utišava gnjev« (Izreke 12:18; 15:1). I zato je ponekad na zloću, grube riječi i primjedbe najbolje ništa ne odgovoriti.

Prije Isusova raspeća vjerski su ga vođe pokušali izazvati uvredama (pročitajte Matej 27:41-43). Ipak, »kad su Ga vrijeđali, nije uzvratio uvredama… nego se prepustio onome koji ga je nepravedno osudio« (1 Petrova 2:23).

Isusov primjer i Duh Sveti nam pokazuju kako odgovoriti ljudima koji nas vrijeđaju. Pouzdamo li se u Gospodina, ne moramo riječi koristiti kao oružje.

– Jennifer Benson Schuldt

Blagi odgovor često je bilo oružje kojim je smekšano tvrdo srce.