Kako promijeniti život

Pročitajte: Mudre izreke 15:4; 16:24; 18:21

4 Blag je jezik drvo života,
a njegova naopakost zadaje srcu rane.

24 Ljubazne su riječi med samotok,
slatke duši, zdrave tijelu.

21 Smrt i život u vlasti su jezika;
tko ga upotrijebi marljivo, uživat će njegov plod.

Smrt i život u vlasti su jezika; tko ga upotrijebi marljivo, uživat će njegov plod.

Izreke 18:21

PONEKAD se naš život može promijeniti u trenutku kroz snažan utjecaj drugih ljudi. Za legendu rock ’n’ rolla Brucea Springsteena glazbenici su bili ti koji su mu pomogli prebroditi teško djetinjstvo i dugotrajnu borbu s depresijom. Kroz vlastiti rad i iskustvo iz prve ruke naučio je da »možete promijeniti nečiji život u samo tri minute uz pravu pjesmu«.

Poput snažne pjesme, i druge dobro odabrane riječi mogu pružiti nadu, pa čak i promijeniti život. Sigurna sam da većina nas pamti događaje koji su ostavili trag na naš život – riječi nastavnice koje su nam pružile novo viđenje svijeta, riječi ohrabrenja koje su nam vratile samopouzdanje, nježne riječi prijatelja koji nas je proveo kroz teško razdoblje.

Možda upravo zato knjiga Mudrih izreka uporno naglašava važnost da pohranjujemo riječi i rabimo ih mudro. U Bibliji riječi nisu »samo riječi.« Naprotiv, pročitali smo da one mogu odlučiti o nečijem životu ili smrti (r. 21). Sa samo nekoliko riječi možemo slomiti nečiji duh ili kroz riječi mudrosti i nade nekoga nahraniti i ojačati (15:4).

Ne možemo svi biti vrsni glazbenici, ali svatko može tražiti Božju mudrost da služi drugima pazeći što govori (Psalam 141:3). Sa samo nekoliko dobro odabranih riječi, Bog nas može upotrijebiti da promijeni nečiji život.

– Monica Brands

Bog nam je dao moć da riječima djelujemo na živote.