Slatko i gorko

Pročitajte: Psalam 119:65-72

65 Učinio si dobro svome sluzi, Gospode,
po svojoj riječi!
66 Nauči me dobrom govoru i znanju,
jer vjerujem u zapovijedi tvoje!
67 Prije nego morah trpjeti, lutao sam;
ali sada čuvam tvoju riječ.
68 Ti si dobar i činiš dobro,
pouči me svojim naredbama!
69 Oholi protiv mene klevete smišljaju,
ali se ja svim srcem držim tvojih zapovijedi.
70 Kao salo bešćutno je srce njihovo,
a ja se radujem u tvom Zakonu.
71 Dobro je što morah trpjeti,
tako naučih odredbe tvoje.
72 Draži mi je Zakon tvojih usta,
nego tisuće zlatnika i srebrnjaka.

Ti si dobar i činiš dobro!

Psalam 119:68

NEKI ljudi vole gorku čokoladu, a neki slatku. Drevni narod Maya, u Srednjoj Americi, uživao je u čokoladi kao napitku. Začinili bi ju ljutim chili papričicam. Sviđala im se ta »gorka voda«, kako su ju nazivali. Mnogo godina poslije donesena je u Španjolsku, ali Španjolcima se više sviđala slatka čokolada, pa su dodali šećer i med da ublaže njezinu prirodnu gorčinu.

Poput čokolade, i dani mogu biti gorki ili slatki. Francuski redovnik sedamnaestog stoljeća po imenu Brat Lawrence napisao je: »Kad bismo znali koliko nas (Bog) voli, bili bismo spremni primiti jednako… iz Njegove ruke i slatko i gorko.« Primiti slatko i gorko jednako? To je teško! O čemu Brat Lawrence govori? Odgovor se nalazi u Božjoj naravi. Psalmist o Bogu kaže: »Ti si tako dobar i dobrostiv« (r. 68, K. S.).

Maye cijene gorku čokoladu i zbog njezinih ljekovitih svojstava. Tako i gorki dani imaju vrijednost. Čine nas svjesnima svojih slabosti i pomažu nam da se više oslanjamo na Boga. Psalmist je napisao: »Dobro je što morah trpjeti, tako naučih odredbe Tvoje« (r. 71).

I današnjega dana uživajmo u životu, i njegovim različitim okusima – sigurni u Božju dobrotu. Recimo: »Učinio si dobro svome sluzi, Gospode, po svojoj riječi!« (r. 65)

– Keila Ochoa

Bog je dobar.