Mirisali su poput Krista

Pročitajte: Druga poslanica Korinćanima 2:14-17

14 Hvala Bogu koji nam svagda daje pobjedu u Kristu, i po nama širi miris znanja o sebi na svakom mjestu. 15 Jer smo mi Kristov ugodan miris Bogu i među onima koji su na putu spasenja i među onima koji su na putu propasti: 16 jednima dakle miris od smrti za smrt, a drugima miris od života za život. A tko je dorastao za ovo? 17 Doista, mi nismo kao mnogi koji izopačuju Božju riječ, nego govorimo iskreno, kao u ime Božje i pred Bogom, u Kristu.

Jer smo mi Kristov ugodan miris Bogu i među onima koji su na putu spasenja.

2 Korinćanima 2:15

ZNOJAN i prašnjav, Bob je izišao iz autobusa kojim je doputovao u grad daleko od kuće. Bio je umoran od cjelodnevnog putovanja i zahvalan što će večerati s prijateljima svojih prijatelja koji su ondje živjeli. Srdačno su ga dočekali i istoga se trenutka osjetio kao kod kuće, udobno, sigurno i vrijedno.

Pitao se zašto je osjetio takav mir u nepoznatome mjestu? Odgovor je pronašao u Drugoj poslanici Korinćanima. Apostol Pavao opisuje ljude koji su slijedili Boga kao one koji oko sebe šire »Kristov ugodan miris«. »To je to!« rekao je Bob sam sebi. Njegovi su domaćini mirisali poput Krista.

Kada Pavao kaže da Bog vodi svoj narod u Kristovoj »pobjedničkoj povorci« koja širi miris Njegove istine, rabi sliku običaja ondašnjeg vremena. Pobjedničke vojske palile su tamjan dok su koračale ulicama osvojenoga grada. Njihovim je pristašama taj miris donosio radost. Jednako tako, kaže Pavao, Božji narod donosi ugodan miris onima koji vjeruju. To nije nešto što sami činimo, nego nešto što nam Bog daje dok nas potiče da širimo istinu o Njemu.

Bob je moj otac, i to se putovanje u udaljeni grad dogodilo prije više do četrdeset godina, ali sjeća ga se i danas. Još uvijek govori o ljudima koji su mirisali poput Krista.

– Amy Peterson

Tko vama miriši poput Krista?