Posljednja riječ

Pročitajte: Prva poslanica Korinćanima 15:12-19

12 A ako se propovijeda da je Krist uskrsnuo od mrtvih, kako neki među vama govore da nema uskrsnuća mrtvih? 13 Ako naime nema uskrsnuća mrtvih, onda nije ni Krist uskrsnuo. 14 A ako Krist nije uskrsnuo, uzalud je dakle naše propovijedanje, uzalud je i vaša vjera. 15 Tada smo i lažni Božji svjedoci što smo svjedočili protiv Boga da je uskrisio Krista kojega nije uskrisio, ako doista mrtvi ne uskrsavaju. 16 Jer ako mrtvi ne uskrsavaju, ni Krist nije uskrsnuo. 17 A ako Krist nije uskrsnuo, uzaludna je naša vjera, jer ste još u svojim grijesima. 18 Tada i oni koji usnuše u Kristu, izgiboše. 19 Ako se samo u ovom životu uzdamo u Krista, bjedniji smo od svih ljudi.

Ako se samo u ovom životu uzdamo u Krista, bjedniji smo od svih ljudi.

1 Korinćanima 15:19

ZVALA se Saralyn i bio sam zaljubljen u nju još u školskim danima. Imala je najljepši osmijeh. Nisam siguran je li znala za moju zaljubljenost, ali mislim da je. Kada sam završio školu, naši su životi krenuli u različitim smjerovima, kao što to obično biva.

Održavam vezu s prijateljima iz škole na društvenim mrežama, i bio sam jako tužan kad sam čuo da je Saralyn umrla. Često sam se pitao kako je živjela. To se događa sve češće što sam stariji, to iskustvo gubitka prijatelja i obitelji. No mnogi od nas nastoje izbjeći razgovor o tome.

I dok tugujemo, apostol Pavao nam pruža nadu. Govori o tome da smrt nema posljednju riječ (r. r. 54,55). Nakon nje slijedi – uskrsnuće. Pavao temelji tu nadu u stvarnosti Kristova uskrsnuća (r. 12) i kaže: »A ako Krist nije uskrsnuo, uzalud je dakle naše propovijedanje, uzalud je i vaša vjera« (r. 14). Ako je naša nada kao vjernika ograničena samo na ovaj svijet, »najbjedniji smo od svih ljudi« (r. 19, K. S.).

Jednoga ćemo dana ponovno vidjeti one koji »usnuše u Kristu« (r. 18) – djedove i bake, roditelje, braću i sestre, prijatelje i susjede, a možda čak i stare školske ljubavi.

Smrt nema posljednju riječ. Uskrsnuće ju ima!

– John Blase

Isuse, neka snaga Tvoga uskrsnuća postane sve očitija u našem životu: u našim riječima i djelima.