Kada znamo tko pobjeđuje

Pročitajte: Otkrivenje 21:1-5

1 Vidjeh novo nebo i novu zemlju, jer prvo nebo i prva zemlja prođoše, ni mora više nema. 2 I vidjeh sveti grad, novi Jeruzalem, gdje silazi od Boga s neba, opremljen kao zaručnica, ukrašena svojemu zaručniku. 3 I začuh jaki glas s prijestolja gdje govori:
»Evo Božjega šatora među ljudima,
i prebivat će s njima,
i oni će biti njegov narod,
a sam će Bog biti s njima njihov Bog.
4 I obrisat će Bog svaku suzu s njihovih očiju,
i više ne će biti smrti,
ni tuge, ni vike, ni boli ne će više biti,
jer prvo prođe.«
5 I reče onaj koji je sjedio na prijestolju:
»Evo činim sve novo.«
I reče mi:
»Napiši: ove su riječi vjerne i istinite.«

I obrisat će Bog svaku suzu s njihovih očiju.

Otkrivenje 21:4

MOJ nadređeni veliki je obožavatelj košarke. Ove godine njegova je momčad osvojila državno prvenstvo pa mu je drugi suradnik uputio čestitke. Jedini je problem bio što moj šef nije gledao završnu utakmicu! Bio je frustriran, rekao je, jer je znao rezultat. No, priznao je, barem nije bio nervozan dok je gledao utakmicu s obzirom na to da je do samoga kraja rezultat bio neizvjestan. Znao je tko je pobijedio!

Nikada ne znamo što nam donosi sutra. Neki nam se dani čine beznačajnima i zamornima, dok su drugi ispunjeni radošću. No život je uglavnom nesiguran, čak i težak.

Ipak, unatoč životnim usponima i padovima, još uvijek možemo biti čvrsto ukorijenjeni u Božjem miru jer, kao i moj nadređeni, znamo kraj priče. Znamo tko ‘pobjeđuje’.

Otkrivenje, posljednja biblijska knjiga, otkriva nam spektakularni završetak. Nakon konačnog poraza smrti i zla (20:10,14), Ivan opisuje prekrasni prizor pobjede (21:1-3). Bog će prebivati »s njima, i oni će biti Njegov narod« (r. 3) i obrisat će »svaku suzu s njihovih očiju i više ne će biti smrti, ni tuge, ni vike, ni boli ne će više biti« (r. 4).

U teškim danima čvrsto se uhvatimo tog obećanja. Više neće biti gubitka ni plača. Više neće biti ‘što ako’ ili slomljenih srca. Umjesto toga, provest ćemo vječnost zajedno sa svojim Spasiteljem.

– Adam Holz

Radujmo se već sada. Čeka nas veličanstveno slavlje.