Lava u raju

Pročitajte: Druga knjiga o Samuelu 6:1-9

1 Jednoga dana skupi David opet izabrane u Izraelu, trideset tisuća ljudi. 2 Tada se podiže David i ode sa svim vojnicima, što su bili s njim od Baale u Judi, da otamo prenesu kovčeg Božji, koji nosi ime: »Ime Gospodina nad vojskama, koji vlada nad kerubima.«
3 Staviše kovčeg Božji na nova kola i povezoše ga iz Abinadabove kuće koja je bila na brdu. Uza i Ahjo, Abinadabovi sinovi, vodili su nova kola. 4 Tako odvezoše kovčeg Božji iz Abinadabove kuće, koja je bila na brdu. Ahjo je išao pred kovčegom. 5 David i svi Izraelci plesali su puni revnosti pred Gospodinom, i pjevale su se pjesme uz pratnju citara, harfa, bubnjeva, zvončića i cimbala. 6 Kad dođoše do Nakonova gumna, prihvati Uza za kovčeg Božji i pridrža ga čvrsto, jer volovi potegoše na stranu. 7 Tada se raspali Gospodnji gnjev na Uzu, i udari ga Bog ondje zbog njegove opačine. On umre ondje, uz kovčeg Božji. 8 David se vrlo ožalosti što je Gospodin ubio Uzu. Zato se prozva ono mjesto Peres Uza do dana današnjega. 9 David se u onaj dan uplaši pred Gospodinom i pomisli: »Kako će doći k meni kovčeg Gospodnji«.

Pristupajmo dakle s pouzdanjem k prijestolju milosti, da postignemo milosrđe i nađemo milost kad nam ustreba pomoć!

Hebrejima 4:16

SVE je tiho, osim što lava koja nečujno izvire iz zemlje pecka rubove tropskog bilja. Čuje se slabašno pucketanje. Stanovnici stoje zabrinuti, ali i zadivljeni. Većinu dana to mjesto nazivaju »rajem«. No, tog su dana vatrene pukotine u havajskom okrugu Puna podsjetile sve da je Bog stvorio te otoke neukrotivom snagom vulkana.

Drevni Izraelci također su upoznali neukrotivu snagu. Kada je kralj David vraćao Kovčeg saveza u Jeruzalem (2 Samuelova 6:1-4), nastalo je veliko slavlje (r. 5) – sve dok jedan čovjek nije iznenada umro jer je pridržao Kovčeg da ne padne s kola (r. r. 6,7). Mogli bismo doći u zabludu da je Bog poput vulkana koji i stvara i uništava. No, sjetimo se da je Bog Izraelu dao jasne upute kako postupati sa stvarima namijenjenim štovanju (pročitajte Brojevi 4). Izraelci su se smjeli približiti Bogu, ali su morali biti vrlo pažljivi.

U 12. poglavlju Poslanice Hebrejima čitamo o »opipljivoj gori i ognju razgorjelom« gdje je Bog dao Mojsiju Deset zapovijedi. Svi su se bojali tog mjesta (r. r. 18-21). Ali pisac tom prizoru suprotstavlja ovaj: »Nego pristupiste… Isusu, posredniku Novoga saveza« (r. r. 22,24). Isus – Božji Sin – pripravio nam je put do svoga nebeskog, brižnog Oca.

– Tim Gustafson

Ne zaboravimo da nas svemoćni Bog beskrajno voli!