Dobro za vas

Pročitajte: Mudre izreke 24:13,14

13 Jedi med, sine moj; jer je zdrav,
i med samotok sladak je tvojemu grlu!
14 Tako cijeni i za svoju dušu mudrost!
Jesi li je stekao, onda za te postoji budućnost,
i nada se tvoja ne će osramotiti.

 

Tako cijeni i za svoju dušu mudrost! Jesi li je stekao, onda za te postoji budućnost, i nada se tvoja ne će osramotiti.

Izreke 24:14

PROCJENJUJE se da je u svijetu 2016. godine na čokoladu potrošeno 86,6 milijardi eura. Brojka je nevjerojatna, ali i nije tako iznenađujuća. Čokolada je jako fina i uživamo jedući ju. Zato smo se svi jako razveselili kad su ustanovili da je dobra i za zdravlje. Čokolada sadržava flavonoide koji štite tijelo od starenja i bolesti srca. Nikada nijedan ‘lijek’ nije bio tako dobro prihvaćen ili korišten.

Salomon smatra da postoji još nešto ‘slatko’ vrijedno naše pozornosti: mudrost. U 13. retku čitamo: »Jedi med, sine moj; jer je zdrav« i njegovu slatkoću uspoređuje s mudrošću. Osoba koja se hrani Božjom mudrošću u Svetome pismu, otkriva da nije samo slatka duši nego i korisna »za poučavanje, za uvjeravanje, za popravljanje, za odgajanje u pravdi, da Božji čovjek bude savršen, spreman za svako dobro djelo« koje trebamo učiniti u životu (2 Timoteju 3:16,17).

Mudrost je to što nam omogućuje pametno odlučivanje i razumijevanje svijeta koji nas okružuje. I vrijedi u nju ulagati i dijeliti ju s onima koje volimo – kao što je Salomon učinio za svoga sina. Dobro je ‘blagovati’ Božju mudrost. To je slatka poslastica u kojoj možemo bezgranično uživati – zapravo preporučuje se! Bože, hvala Ti na slatkoći Svetog pisma!

– Kirsten Holmberg

Bože, molimo Te, hrani nas svojom mudrošću.