Gledaj me!

Pročitajte: Evanđelje po Mateju 21:12-17
12 Potom uđe Isus u Božji Hram, istjera van sve kupce i trgovce u Hramu, prevrnu stolove mjenjačima i klupe trgovcima golubova 13 i reče: »Stoji pisano:
Moja kuća neka se zove kuća molitve!
A vi načiniste od nje razbojničku spilju.«
14 Dođoše u Hram k njemu slijepi i hromi, i iscijeli ih. 15 Kad vidješe svećenički glavari i pismoznanci čudesa što ih učini i djecu što su vikala u Hramu: »Hosana Davidovu sinu!«, razljutiše se 16 i rekoše mu: »Čuješ li što ovi viču?« Isus im odvrati: »Da. Zar niste nikad čitali:
Iz usta djece i dojenčadi
navješćuješ svoju hvalu?«
17 Zatim ih ostavi, izađe iz grada u Betaniju i ondje ostade.

Iz usta djece i dojenčadi navješćuješ svoju hvalu.

Matej 21:16

»GLEDAJ vilinsku princezu kako pleše, bako!« – radosno me je zvala moja trogodišnja unuka dok je trčala po dvorištu oko naše kolibe, s velikim smiješkom na licu. Njezin ‘ples’ izmamio je moj osmijeh, ali i mrzovoljni komentar njezina starijeg brat: »Ona ne pleše, već samo trči.« No, to nije umanjilo njezinu radost zbog vremena provedenog s obitelji.

Prva Cvjetnica bila je dan uspona i padova. Kad je Isus na magarcu ujahao u Jeruzalem, mnoštvo je oduševljeno uzvikivalo: »Hosana… Blagoslovljen koji dolazi u ime Gospodnje!« (r. 9) Ipak, mnogi od njih očekivali su Mesiju koji će ih osloboditi od rimske vlasti, a ne Spasitelja koji će umrijeti za njihove grijehe istoga tjedna.

Toga dana, malo poslije, usprkos bijesu svećeničkih glavara koji su osporavali Isusov autoritet, djeca su pokazivala svoju radost vičući: »Hosana, Davidovu sinu!« (r. 15) Možda su skačući i mašući palminim granama trčali po dvorištu Hrama. Nisu mogli sakriti svoje obožavanje. Ljutitim vjerskim vođama Isus je rekao: »Ustima djece i nejačadi (Bože) pribavio si sebi hvalu« (r. 16, K. S.).

Djeca su prepoznala Spasitelja! Isus i nas poziva da ga vidimo kao onoga tko on jest. Tada ćemo poput djece preplavljene radošću, uživati ​​u njegovoj prisutnosti.

– Alyson Kieda

Bože, zadivljeni smo time što si bio spreman učiniti za nas kako bismo pronašli radost u tebi.