Koliko košta krv

Pročitajte: Evanđelje po Ivanu 19:25-30

25 Pokraj Isusova križa stajale su njegova majka i sestra njegove majke Marija Kleofina te Marija iz Magdale. 26 Kad Isus vidje majku i pored nje učenika kojega je ljubio, kaže majci: »Ženo, evo ti sina!« 27 Zatim kaže učeniku: »Evo ti majke!« I od tog časa učenik je uze k sebi.
28 Nakon toga, znajući da je sve dovršeno, Isus – da bi se ispunilo Pismo – kaže: »Žedan sam!« 29 Tu je stajala posuda puna octa. Tada nataknu na izopovu trsku spužvu punu octa i primaknu je njegovim ustima. 30 Kad je Isus uzeo ocat, reče: »Dovršeno je!« Naklonivši glavu, preda duh.

A kad je Isus uzeo ocat, reče: »Dovršeno je.« Tada nakloni glavu i preda duh.

Ivan 19:30

MICHELANGELOVA djela prikazuju mnoge vidove Isusova života, ali jedno od najdirljivijih je i jedno od najjednostavnijih. Davne 1540. skicirao je Pietu (lik Isusove majke Marije i tijelo mrtvoga Krista) za svoga prijatelja Vittoria Colonnu. Crnom kredom nacrtao je Mariju koja raširenih ruku gleda u nebo i beživotno Isusovo tijelo koje leži do njenih nogu, s rukama koje vise preko njezinih bedara. Pokraj Marije nalazi se uspravna greda križa na kojoj su napisane riječi iz Danteova Raja: »… koliko stoji krv, o tome se ne sluti.« Michelangelova poruka bila je jasna: kada razmišljamo o Isusovoj smrti, moramo uzeti u obzir cijenu koju je on platio. O tome nam govore njegove posljednje riječi: »Dovršeno je« (r. 30). Izraz »dovršeno je« (tetelestai) imao je nekoliko značenja – da je račun plaćen, zadatak dovršen, žrtva prinesena, dovršeno remek-djelo. Svako od njih odnosi se na ono što je Isus učinio za nas na križu! Možda je zato apostol Pavao napisao: »A ja, Bože sačuvaj da se čime drugim hvalim osim križem Gospodina našega Isusa Krista po kojemu je meni svijet raspet, i ja svijetu« (Galaćanima 6:14).

Isusova spremnost da zauzme naše mjesto vječni je dokaz koliko nas Bog voli. Dok razmišljamo o cijeni koju je platio, veličajmo i njegovu ljubav – i zahvaljujmo za križ.

– Bill Crowder

Oče, sa strahopoštovanjem ti zahvaljujemo za Isusa.