U vrtu

Pročitajte: Evanđelje po Ivanu 20:11-18

11 A Marija je stajala vani kod groba i plakala. Tako zaplakana pogleda u grob 12 i vidi dva anđela u bijelim haljinama kako sjede na mjestu gdje je ležalo tijelo Isusovo, jedan kod glave, a drugi kod nogu. 13 Kažu joj: »Ženo, zašto plačeš?« Odgovori im: »Odnijeli su moga Gospodina i ne znam gdje su ga stavili.« 14 Rekavši to, ona se obazre i vidi Isusa gdje stoji, ali nije znala da je to Isus. 15 Kaže joj Isus: »Ženo, zašto plačeš? Koga tražiš?« Misleći da je to vrtlar, kaže mu: »Gospodine, ako si ga ti odnio, reci mi gdje si ga stavio i ja ću ga donijeti.« 16 «Marijo!«, kaže joj Isus. Ona se okrene te će mu hebrejski: »Rabbuni!«, što znači: Učitelju! 17 Isus joj kaže. »Nemoj me zadržavati, jer još nisam uzašao k Ocu, nego idi k mojoj braći i reci im: Uzlazim k Ocu svom i Ocu vašemu, k Bogu svom i Bogu vašemu.« 18 Marija Magdalena ode navijestiti učenicima: »Vidjela sam Gospodina i on mi je to rekao.«

Marija Magdalena ode i javi učenicima: »Vidjela sam Gospodina i ovo mi je kazao.«

Ivan 20:18

MOJ je otac volio pjevati stare crkvene pjesme. Jedna od njemu najdražih bila je U vrtu. Prije nekoliko godina pjevali smo tu pjesmu na njegovu ispraćaju. Refren je jednostavan: »I mi šetamo, razgovaramo, meni kaže da me ljubi. Sreću, radost koju osjećam, da’l će ikad itko znat.« Ta je pjesma donijela radost mome ocu – a i meni.

Skladatelj C. Austin Miles kaže da ju je napisao u proljeće 1912. godine nakon što je pročitao 20. poglavlje Evanđelja po Ivanu. »Dok sam čitao, činilo mi se kao da sam dio tog prizora. Postao sam nijemi svjedok toga dramatičnog trenutka u Marijinu životu kad je kleknula pred svojim Gospodinom i rekla: »‘Rabuni’, to znači: ‘Učitelju’« (r. 16).

Prije toga vidimo Mariju Magdalenu kako plače kod Isusova praznoga groba. Tamo susreće muškarca koji ju pita zašto plače. Misleći da je vrtlar, nastavila je razgovor – s uskrslim Spasiteljem, Isusom! Njezina se tuga pretvorila u radost. Otrčala je javiti učenicima »da je vidjela Gospodina« (r. 18, K. S.).

I mi imamo jamstvo da je Isus uskrsnuo! Sada je na nebu s Ocem, ali nas nije ostavio prepuštene samima sebi. U nama prebiva Duh Sveti i po njemu imamo sigurnost i radost znajući da je s nama i da smo njegovi.

– Alyson Kieda

Isuse, zahvalni smo što si živ i što živiš u nama!