Razmjena prtljage

Pročitajte: Levitski zakonik 19:32-34

32 Ustani pred sijedom glavom i poštuj starčevu osobu! Boj se Boga svojega! Ja sam Gospodin.
33 Ako stranac boravi u zemlji kod vas, ne smijete ga ugnjetavati. 34 Kao domaći iz vlastite sredine vaše neka vam bude stranac koji živi kod vas! Ljubite ga kao sebe same! Jer sami ste bili stranci u egipatskoj zemlji. Ja sam Gospodin, Bog vaš.

Ljubite ga kao sebe same! Jer sami ste bili stranci u egipatskoj zemlji.

Levitski zak. 19:34

KAREN, profesorica u srednjoj školi, osmislila je aktivnost kojom svoje učenike uči kako bolje razumjeti jedni druge. U aktivnosti ‘razmjena prtljage’ svatko na komad papira napiše neke od emocionalnih tereta koje nosi. Poruke su anonimne i onima koji ih pročitaju daju uvid u nevolje drugih i često vršnjake dovedu do suza. Nakon takve ‘razmjene’ učionicu ispunjava dublji osjećaj uzajamnog poštovanja među tinejdžerima i veća empatija jednih za druge.

Kroz cijelu Bibliju Bog potiče svoj narod da se jedni prema drugima odnose dostojanstveno i pokazuju empatiju (Rimljanima 12:15). Na početku povijesti Izraela, u knjizi Levitski zakonik, Bog je Izraelce usmjerio prema empatiji – posebno prema strancima. »Stranac koji s vama boravi neka vam bude kao sunarodnjak; ljubi ga kao sebe samoga. Tá i vi ste bili stranci u egipatskoj zemlji« (r. 34, K. S).

Ponekad se zbog tereta koji nosimo osjećamo kao stranci – sami i neshvaćeni – čak i među svojim vršnjacima. Nemamo uvijek slična iskustva kakva su imali Izraelci sa strancima među sobom. Ipak, uvijek se možemo odnositi prema onima koje nam Bog stavlja na put s poštovanjem i razumijevanjem koje i sami želimo.

– Kirsten Holmberg

Bilo da smo suvremeni srednjoškolci, drevni Izraelci ili netko između, častimo Boga kad ljubimo strance.