Novi početak

Pročitajte: Druga poslanica Korinćanima 5:16-20

16 Zato mi odsad nikoga ne poznajemo po tijelu; ako smo Krista i poznavali po tijelu, odsad ga više ne poznajemo tako. 17 Ako je dakle tko u Kristu, on je novo stvorenje. Staro je prošlo i, gle, novo je nastalo. 18 Ali je sve od Boga koji nas pomiri sa sobom po Kristu i dade nam službu pomirenja. 19 Bog je naime u Kristu pomirio svijet sa sobom, ne uračunavši ljudske prijestupe i povjerivši nam riječ pomirenja. 20 Poslanici smo u ime Krista jer Bog po nama zove. Molimo vas u ime Krista: pomirite se s Bogom!

Ako je dakle tko u Kristu, on je novo stvorenje. Staro je prošlo i, gle, novo je nastalo.

2 Korinćanima 5:17

KINESKA Nova godina, koju kineske obitelji slave širom svijeta, računa se po lunarnom kalendaru. Obično počinje krajem siječnja i slavi do sredine veljače. To je vrijeme okupljanja obitelji, uz mnogo tradicionalnih običaja – nekima od velikog značenja. Kupuje se i odijeva nova odjeće, čiste se domovi i otplaćuju nepodmireni dugovi. To je podsjetnik da ostavljamo prošlost i počinjemo godinu okrećući novi list.

Ti me običaji podsjećaju na novi život u Kristu. Bez obzira na to tko smo bili ili što smo učinili, sve to možemo ostaviti iza sebe. Možemo se prestati boriti sa svojom prošlošću i osloboditi krivnje, znajući da nam je potpuno oprošteno zbog Isusove smrti na križu. Možemo početi iznova, svakodnevno se oslanjati na Duha Svetoga i dopustiti mu da nas oblikuje u osobe što sličnije Isusu.

Zato Pavao podsjeća vjernike »staro je nestalo, novo je, evo, nastalo« (r. 17, K. S.). I mi to možemo reći zbog jednostavne, ali duboke istine: »Bog je naime u Kristu pomirio svijet sa sobom, ne uračunavši ljudske prijestupe« (r. 19).

Drugi možda neće zaboraviti naše prošle pogreške, ali u Božjim očima više nismo osuđeni (Rimljanima 8:1). Kao što Pavao ističe: »Ako je Bog za nas, tko će protiv nas?« (r. 31) Uživajmo u novom početku koji nam je Bog dao kroz Isusa.

– Leslie Koh

Isusova žrtva izmirila nas je s tobom. Bože, hvala ti.