Čudo stvaranja

Pročitajte: Knjiga Postanka 1:9-13

9 Tada reče Bog: »Neka se voda pod nebom skupi na jednom mjestu, i neka se pokaže kopno!« I tako se dogodi. 10 Kopno nazva Bog zemlja, skupljenu vodu nazva more. I vidje Bog da je bilo dobro. 11 Tada reče Bog: »Neka pusti zemlja iz sebe travu, bilje što nosi sjeme i plodonosno drveće što rađa plodove prema svojoj vrsti, plodove što u sebi samima nose svoje sjeme na zemlji!« I tako se dogodi. 12 Zemlja pusti iz sebe svakovrsno zeleno bilje što nosi sjeme i drveće, što rađa svakovrsne plodove, u kojima je sjeme. I vidje Bog da je bilo dobro. 13 I nasta večer, nasta jutro: treći dan.

Tada reče Bog: »Neka pusti zemlja iz sebe travu, bilje što nosi sjeme i plodonosno drveće što rađa plodove prema svojoj vrsti, plodove što u sebi samima nose svoje sjeme na zemlji!«

Postanak 1:11

DOK je Tim šetao uz ledenjak, naišao je na nešto što nikad prije nije vidio. Iako profesionalno proučava ledenjake, veliki broj malih loptica mahovine bio mu je potpuno nepoznat. Nakon što su godinama pratili svjetlozelene loptice, Tim i njegovi kolege otkrili su da su, za razliku od mahovine na drveću, ‘ledenjački miševi’ nepovezani i – na opće iznenađenje – kreću se složno, poput stada ili jata. U početku su Tim i njegovi kolege sumnjali da ih je donio vjetar ili da se kotrljaju nizbrdo, no istraživanja su odbacila te pretpostavke.

Još nisu točno otkrili kako se kreću loptice mahovine. Takve tajne ističu Božju kreativnost. U svom stvaralačkom djelu Bog je odredio: »Neka proklija zemlja zelenilom« u obliku biljaka i drveća (r. 11, K. S.). To uključuje i ‘ledenjačke miševe’, iako ih većina nas neće vidjeti ako ne posjetimo ledenjak koji im pruža odgovarajući prirodni okoliš.

‘Ledenjački miševi’ očaravaju znanstvenike svojom zelenom prisutnošću još od 1950-ih godina. Kad je Bog promatrao vegetaciju koju je stvorio, rekao je »da je bilo dobro« (r. 12). Okruženi smo ljepotom koju je stvorio, vidimo njegovu kreativnu moć u svem stvorenju. Zato ga slavimo!

– Kirsten Holmberg

Bože, čudesna su djela ruku tvojih! Veličamo te.