Dar pokajanja

Pročitajte: Joel 2:12-14
12 Ali i sada još govori Gospodin:
»Svim srcem obratite se k meni
posteći, plačući i tugujući!«
13 Razderite svoja srca, a ne haljine!
Obratite se Gospodinu, svojemu Bogu!
Jer je on milostiv i milosrdan,
strpljiv i bogat milosrđem, i požali nesreću.
14 Tko zna ne će li opet požaliti,
tako da vam ipak još ostane njegov blagoslov,
te imate žrtvene prinose i naljeve
za Gospodina, svojega Boga?

Razderite svoja srca, a ne haljine! Obratite se Gospodinu, svojemu Bogu! Jer je on milostiv i milosrdan.

Joel 2:13

“NE! Nisam to učinio!« Jane je s razočaranjem u srcu čula poricanje svoga sina tinejdžera jer je znala da ne govori istinu. Uzdahnula je u molitvi tražeći od Boga pomoć prije nego što je ponovno pitala Simona što se dogodilo. Nastavio je lagati, sve dok konačno nije dignula ruke uvis od ogorčenja i okrenula se od njega, umorna od svega. A onda je osjetila ruku na ramenu i čula njegovu ispriku. Njezin je sin odgovorio na osudu Duha Svetoga i pokajao se.

U knjizi o Joelu Bog poziva svoj narod na istinsko pokajanje za grijehe, pozivajući ih: »Svim srcem obratite se k meni…« (r. 12). Bog nije tražio vidljiva djela kajanja, nego da ublaže svoje tvrde stavove: »Razderite svoja srce, a ne halje!« Joel je podsjetio Izraelce da je Bog »nježnost sama i milosrđe, spor na ljutnju, a bogat dobrotom« (r. 13, K. S.).

Možda nam je teško priznati svoje pogreške, jer u svom ponosu ne želimo priznati grijeh. Možda izvrćemo istinu, a svoje postupke opravdavamo govoreći da je to bila samo ‘mala bijela laž’. Ali kad poslušamo Božji blagi ali čvrsti poziv na pokajanje, on će nam oprostiti i očistiti nas »od svake nepravde« (1 Ivanova 1:9) i bit ćemo slobodni od krivnje.

– Amy Boucher Pye

Kriste, umro si na križu da bismo mi mogli živjeti u skladu s tobom i Ocem. Želimo govoriti i ljubiti iskreno.